Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на петролните цени след последния месечен доклад на ОПЕК

Петролните фючърси се търгуват в малко по-ниски нива, след като последният месечен доклад на ОПЕК за пазара на черното злато показа известно увеличаване на добивите на картела и по-специално тези на Саудитска Арабия.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,23% към 65,96 долара за барел, парирайки част от вчерашното им повишение с 0,6%, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,38% към 76,10 долара, отстъпвайки от сутрешен връх малко над 77,00 нивото.

Според последен доклад на картела, производството на суров петрол в рамките на ОПЕК се е увеличило през месец май с 35 хил. барела на ден, достигайки среднодневно ниво от 31,87 млн. барела. В същото време обаче добивите само в рамките на Саудитска Арабия са нараснали с 85,5 хил. барела на ден, компенсирайки отчасти намалялото производство в Нигерия, Венецуела и Либия.

Данни на самата Саудитска Арабия за май пък показват, че добивите в кралството са нараснали с цели 161,4 хил. барела дневно.

В същото време ОПЕК отбеляза, че перспективите за втората половина на настоящата година са "подчертано несигурни", въпреки че данните на картела показват, че глобалното пренасищане вече е изчезнало.

"В последно време фючърсите на суровия петрол изгубиха част от ценовата си динамика на фона на несигурността, тъй като търговците се подготвят за възможно по-голямо предлагане на петролните пазари", отчита последният доклад на ОПЕК.

Петролният картел продължава да очаква увеличаване на световното потребление на петрол през настоящата година с 1,65 млн. барела на ден и осреднено търсене на суровия петрол, добиван от ОПЕК, от 32,75 млн. барела дневно. ОПЕК също така цитира за наличието на рискове в низходяща посока за потреблението на петрол в САЩ, Китай и Индия през втората половина на годината.

Докладът на ОПЕК е факт на фона на серия информации в последно време, според които Саудитска Арабия, съвместно с нейния съюзник извън ОПЕК в лицето на Русия, обмислят да увеличат производството, за да компенсират евентуален дефицит, дължащ се на драстично съкращаване на предлагането от страна на Венецуела и на евентуално намаляване на иранския петролен експорт след влизането в сила на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран.

Руската информационна агенция Интерфакс пък съобщи през уикенда, че добивите на петрол в страната са нараснали в началото на юни до 11,1 млн. барела дневно от нива малко под 11 млн. барела месец по-рано и над целевото ниво от около 10,5 млн. барела, договорено с партньорите на Русия от ОПЕК. В същото време американските добиви вече достигнаха рекордните за САЩ 10,8 млн. барела с тенденция да продължават да нарастват.

Сигналите за увеличаване на добивите идват само седмица преди предстоящата на 22-ри и на 23-ти юни важна среща на членовете на ОПЕК и на 10 други производители, включително Русия, на която ще се дискутира бъдещото на действащото от началото на 2017-а година споразумение за ограничаване на производството на суров петрол с общо около 1,8 млн. барела дневно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна