Петро Порошенко:

Украйна ще получава природен газ от Азербайджан от нов газопровод през България и Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че благодарение на новопостроения газопровод Трансанадолския газопровод (TANAP) Украйна ще може да диверсифицира доставките си на газ през териториите на България и Румъния, съобщава сайтът ukrinform.net.

Това негово изказване беше факт във вторник, 12-ти юни, по време на официалната церемония и с негово участие за пускането в Турция на Трансанадолския газопровод TANAP, която церемония излъчваше на живо по украински телевизионни канали.

"Украйна подкрепя този проект с абсолютно всички възможни ресурси и ние ви благодарим за това. Днес се споразумяхме, че с голямо удоволствие Украйна ще диверсифицира енергийните си доставки и ще получава природна газ през този газопровод през България и Румъния. Благодаря ви много за това", посочи Порошенко.

Държавният глава увери, че Украйна винаги ще подкрепя икономически ефективни европейски инициативи за диверсификация на източниците на енергийни доставки.

"Моята страна ще използва напълно този проект, за да осигури конкурентоспособността в целия ЕС. Разчитаме на Турция и Азербайджан за гарантиране на енергийните ресурси на Украйна чрез алтернативни пътища. Убеден съм, че в близко бъдеще ще открием максимални възможности за привличане на природен газ от Каспийския басейн, от Азербайджан и то не само до Украйна, но и до целия регион, който е свързан с Украйна чрез системата от газопроводи", подчерта Порошенко.

В същото време той припомни, че този газопровод е ключов елемент от Южния газов коридор и подчерта, че благодарение на неговия старт "целият регион ще може да има по-голяма безопасност и по-широки енергийни перспективи".

Порошенко също така каза, че проектът TANAP допринася за енергийната сигурност на Европа, диверсификацията на източниците на енергийни доставки за Европа и за нейната конкурентоспособност.

Газопроводът ТАНАП е газопровод от Азербайджан, който минава през Турция до Европа. Той е предназначен за транспортиране на газ от областта на Шах Дениз в Азербайджан.


Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45