Петро Порошенко:

Украйна ще получава природен газ от Азербайджан от нов газопровод през България и Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че благодарение на новопостроения газопровод Трансанадолския газопровод (TANAP) Украйна ще може да диверсифицира доставките си на газ през териториите на България и Румъния, съобщава сайтът ukrinform.net.

Това негово изказване беше факт във вторник, 12-ти юни, по време на официалната церемония и с негово участие за пускането в Турция на Трансанадолския газопровод TANAP, която церемония излъчваше на живо по украински телевизионни канали.

"Украйна подкрепя този проект с абсолютно всички възможни ресурси и ние ви благодарим за това. Днес се споразумяхме, че с голямо удоволствие Украйна ще диверсифицира енергийните си доставки и ще получава природна газ през този газопровод през България и Румъния. Благодаря ви много за това", посочи Порошенко.

Държавният глава увери, че Украйна винаги ще подкрепя икономически ефективни европейски инициативи за диверсификация на източниците на енергийни доставки.

"Моята страна ще използва напълно този проект, за да осигури конкурентоспособността в целия ЕС. Разчитаме на Турция и Азербайджан за гарантиране на енергийните ресурси на Украйна чрез алтернативни пътища. Убеден съм, че в близко бъдеще ще открием максимални възможности за привличане на природен газ от Каспийския басейн, от Азербайджан и то не само до Украйна, но и до целия регион, който е свързан с Украйна чрез системата от газопроводи", подчерта Порошенко.

В същото време той припомни, че този газопровод е ключов елемент от Южния газов коридор и подчерта, че благодарение на неговия старт "целият регион ще може да има по-голяма безопасност и по-широки енергийни перспективи".

Порошенко също така каза, че проектът TANAP допринася за енергийната сигурност на Европа, диверсификацията на източниците на енергийни доставки за Европа и за нейната конкурентоспособност.

Газопроводът ТАНАП е газопровод от Азербайджан, който минава през Турция до Европа. Той е предназначен за транспортиране на газ от областта на Шах Дениз в Азербайджан.


Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27