Eмисия новини
от 22.00 часа

Петро Порошенко:

Украйна ще получава природен газ от Азербайджан от нов газопровод през България и Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че благодарение на новопостроения газопровод Трансанадолския газопровод (TANAP) Украйна ще може да диверсифицира доставките си на газ през териториите на България и Румъния, съобщава сайтът ukrinform.net.

Това негово изказване беше факт във вторник, 12-ти юни, по време на официалната церемония и с негово участие за пускането в Турция на Трансанадолския газопровод TANAP, която церемония излъчваше на живо по украински телевизионни канали.

"Украйна подкрепя този проект с абсолютно всички възможни ресурси и ние ви благодарим за това. Днес се споразумяхме, че с голямо удоволствие Украйна ще диверсифицира енергийните си доставки и ще получава природна газ през този газопровод през България и Румъния. Благодаря ви много за това", посочи Порошенко.

Държавният глава увери, че Украйна винаги ще подкрепя икономически ефективни европейски инициативи за диверсификация на източниците на енергийни доставки.

"Моята страна ще използва напълно този проект, за да осигури конкурентоспособността в целия ЕС. Разчитаме на Турция и Азербайджан за гарантиране на енергийните ресурси на Украйна чрез алтернативни пътища. Убеден съм, че в близко бъдеще ще открием максимални възможности за привличане на природен газ от Каспийския басейн, от Азербайджан и то не само до Украйна, но и до целия регион, който е свързан с Украйна чрез системата от газопроводи", подчерта Порошенко.

В същото време той припомни, че този газопровод е ключов елемент от Южния газов коридор и подчерта, че благодарение на неговия старт "целият регион ще може да има по-голяма безопасност и по-широки енергийни перспективи".

Порошенко също така каза, че проектът TANAP допринася за енергийната сигурност на Европа, диверсификацията на източниците на енергийни доставки за Европа и за нейната конкурентоспособност.

Газопроводът ТАНАП е газопровод от Азербайджан, който минава през Турция до Европа. Той е предназначен за транспортиране на газ от областта на Шах Дениз в Азербайджан.


Още от