Стабилизация на британската инфлация въпреки силно растящите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания през май стабилизира изненадващо в априлското едногодишно дъно въпреки рязкото увеличение на петролните цени, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат подновят съмненията относно предстоящо през следващите месеци повишаване на основната британска лихва от страна на Английската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши за втори пореден месец с 0,4% спрямо април, оправдавайки осреднена прогноза на финансовите пазари. На годишна база обаче инфлацията във Великобритания стабилизира в едногодишното априлско дъно от 2,4% при очаквания за повишение с 2,5%, като това продължава да бъде най-слабото увеличение на потребителските цени от март 2017 година насам.

Британската статистика отбеляза, че стабилизацията на инфлацията е факт, въпреки че петролните цени скочиха в рамките на месец с 3,8% (най-солиден ръст от януари 2011-а година насам) и с цели 40,2% спрямо година по-рано (най-силен ръст от април 2017-а година), което доведе и до силен растеж с 4,7% на годишна база и на потребителските транспортни цени. В същото време обаче цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки се понижиха в рамките на месец с 0,2 на сто, като доста силен спад беше отчетен и при цените на компютърните игри.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също стабилизира в априлското ниво от 2,1% (най-слаб растеж от март 2017). Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Солидното нарастване на петролните цени през май с над 40% спрямо година по-рано обаче сякаш сигнализира, че може би предстои нов инфлационен натиск. Това доведе до скок на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия през май с 2,8% на месечна и с цели 9,2% на годишна база след повишение с 5,3% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна с 0,4% на месечна база и с 2,9% на годишна база след повишение с 2,7% през април.

След данните на ONS паундът се понижи до едноседмично дъно от 1,3308 щатски долара, тъй като все още ниската инфлация през май сякаш намалява шансовете за повишаване на основната британска лихва на заседанието на Английска централна банка през август. В същото време еврото отскочи от 0,8778 паунда към часови връх за деня от 0,8823 британски лири.

Трябва да се има предвид, че участниците на паричните пазари оценяват понастоящем вероятност от 43% за увеличаване на британската лихва с 25 процентни пункта към 0,75% през август и само едно единствено затягане на лихвите до края на годината.


Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41