Стабилизация на британската инфлация въпреки силно растящите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания през май стабилизира изненадващо в априлското едногодишно дъно въпреки рязкото увеличение на петролните цени, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат подновят съмненията относно предстоящо през следващите месеци повишаване на основната британска лихва от страна на Английската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши за втори пореден месец с 0,4% спрямо април, оправдавайки осреднена прогноза на финансовите пазари. На годишна база обаче инфлацията във Великобритания стабилизира в едногодишното априлско дъно от 2,4% при очаквания за повишение с 2,5%, като това продължава да бъде най-слабото увеличение на потребителските цени от март 2017 година насам.

Британската статистика отбеляза, че стабилизацията на инфлацията е факт, въпреки че петролните цени скочиха в рамките на месец с 3,8% (най-солиден ръст от януари 2011-а година насам) и с цели 40,2% спрямо година по-рано (най-силен ръст от април 2017-а година), което доведе и до силен растеж с 4,7% на годишна база и на потребителските транспортни цени. В същото време обаче цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки се понижиха в рамките на месец с 0,2 на сто, като доста силен спад беше отчетен и при цените на компютърните игри.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също стабилизира в априлското ниво от 2,1% (най-слаб растеж от март 2017). Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Солидното нарастване на петролните цени през май с над 40% спрямо година по-рано обаче сякаш сигнализира, че може би предстои нов инфлационен натиск. Това доведе до скок на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия през май с 2,8% на месечна и с цели 9,2% на годишна база след повишение с 5,3% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна с 0,4% на месечна база и с 2,9% на годишна база след повишение с 2,7% през април.

След данните на ONS паундът се понижи до едноседмично дъно от 1,3308 щатски долара, тъй като все още ниската инфлация през май сякаш намалява шансовете за повишаване на основната британска лихва на заседанието на Английска централна банка през август. В същото време еврото отскочи от 0,8778 паунда към часови връх за деня от 0,8823 британски лири.

Трябва да се има предвид, че участниците на паричните пазари оценяват понастоящем вероятност от 43% за увеличаване на британската лихва с 25 процентни пункта към 0,75% през август и само едно единствено затягане на лихвите до края на годината.


Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45