Стабилизация на британската инфлация въпреки силно растящите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания през май стабилизира изненадващо в априлското едногодишно дъно въпреки рязкото увеличение на петролните цени, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат подновят съмненията относно предстоящо през следващите месеци повишаване на основната британска лихва от страна на Английската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши за втори пореден месец с 0,4% спрямо април, оправдавайки осреднена прогноза на финансовите пазари. На годишна база обаче инфлацията във Великобритания стабилизира в едногодишното априлско дъно от 2,4% при очаквания за повишение с 2,5%, като това продължава да бъде най-слабото увеличение на потребителските цени от март 2017 година насам.

Британската статистика отбеляза, че стабилизацията на инфлацията е факт, въпреки че петролните цени скочиха в рамките на месец с 3,8% (най-солиден ръст от януари 2011-а година насам) и с цели 40,2% спрямо година по-рано (най-силен ръст от април 2017-а година), което доведе и до силен растеж с 4,7% на годишна база и на потребителските транспортни цени. В същото време обаче цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки се понижиха в рамките на месец с 0,2 на сто, като доста силен спад беше отчетен и при цените на компютърните игри.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също стабилизира в априлското ниво от 2,1% (най-слаб растеж от март 2017). Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Солидното нарастване на петролните цени през май с над 40% спрямо година по-рано обаче сякаш сигнализира, че може би предстои нов инфлационен натиск. Това доведе до скок на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия през май с 2,8% на месечна и с цели 9,2% на годишна база след повишение с 5,3% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна с 0,4% на месечна база и с 2,9% на годишна база след повишение с 2,7% през април.

След данните на ONS паундът се понижи до едноседмично дъно от 1,3308 щатски долара, тъй като все още ниската инфлация през май сякаш намалява шансовете за повишаване на основната британска лихва на заседанието на Английска централна банка през август. В същото време еврото отскочи от 0,8778 паунда към часови връх за деня от 0,8823 британски лири.

Трябва да се има предвид, че участниците на паричните пазари оценяват понастоящем вероятност от 43% за увеличаване на британската лихва с 25 процентни пункта към 0,75% през август и само едно единствено затягане на лихвите до края на годината.


Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27