Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на продажбите на нови автомобили в България през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май растежът при регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се забави съществено след добрия подем месец по-рано, като пазарът на моторни превозни средства се представи солидно в Испания и във Великобритания, но при спад на продажбите на нови автомобили в Германия и Италия. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден здрав ръст от началото на годината при продажбите и регистрацията на нови автомобили в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Евроpeйския съюз се повишиха през май с едва 0,8% на годишна база след техен здрав растеж с 9,6% през април, като през петия месец на годината бяха регистрирани нови 1 398 913 броя автомобили. Агенцията ACEA отбеляза, че през май петте водещи европейски автомобилни пазара са се представили доста противоречиво. Силен растеж от 7,2% е отчетен в Испания следвана от Обединеното кралство с повишение от 3,4 на сто (второ поредно нарастване на регистрацията на нови автомобили във Великобритания за пръв път от 14 месеца насам). В същото време регистрацията на нови автомобили се се сви в Германия с цели 5,8% и в Италия с 2,8%, докато продажби на нови автомобили във Франция нарасна с едва 0,1 на сто.

В рамките на първите пет месеца на годината търсенето на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,4% до 6 879 885 броя, благодарение най-вече на силното представяне на новите страни - членки на съюза (включително България), където регистрацията на нови автомобили нарасна с 11,6 на сто. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през първите пет месеца на годината с 10,6%, следвана от Франция (повишение с 3,5%) и Германия (с 2,6%) Въпреки нарастването за втори пореден месец, регистрацията на нови автомобили във Великобритания се сви през периода януари - май с 6,8 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България скочиха през май с цели 34,6% до 3308 броя от 2457 броя година по-рано след тяхно повишение с 15,0% през април.

За първите пет месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 25,6% до 14 496 спрямо 11 543 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Румъния (повишение с 29,3%) и Унгария (с 28,6%).

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за май сякаш потвърждават, че забавянето на икономическия растеж в ЕС от началото на годината ще остане в сила и през второто тримесечие.

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили през май е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с ръст на продажбите от цели 58,0% спрямо година по-рано с оглед на факта, че през настоящата година в данните за PSA Group вече се включват и продажбите на автомобили с марката Opel. Тя е следвана от другият водещ френски производител в лицето на Renault Group, произвеждащ марките Renault и Dacia (повишение с 6,4%) и германския автомобилен концерн Volkswagen AG (с повишение на продажбите през май с 4,2%). На другия полюс обаче са германските BMW Group (понижение с 6,0%) и Daimler Mercedes (с 5,3%), както и италианската FCA Group (понижение с 0,04%).

Увеличението на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през май до 25,1% от 24,3% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през май с 6,3% на годишна база до 156 996 броя автомобили, като за първите пет месеца на годината те нараснаха със 7,8% до 778 632 броя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна