Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк понижи рязко прогнозата за икономическия растеж на Германия през 2018 година

Йенс Вайдман от Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък централната банка на Германия намали рязко своята прогноза за растежа на водещата европейска икономика през настоящата година и предупреди за наличието на по-голяма несигурност въпреки продължаващия икономически бум.

Бундесбанк вече очаква растеж на БВП на Германия от 2,0% през 2018 година, който би било доста по-слаб от прогнозираната в края на миналата година експанзия от 2,5 на сто. За 2019-а година обаче Германската централна банка направи възходяща ревизия на прогнозите си за икономически растеж до 1,9% от 1,7 на сто. В същото време Бундесбанк очаква забавяне на растежа на БВП за 2020-а година до 1,6 на сто.

"Несигурността по отношение на перспективите пред германската икономика са значително по-голяма, отколкото бяха досега", заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Сред факторите, влияещи върху по-голямата несигурност, Бундесбанк посочи тревогите по отношение на протекционизма и "по-голямата политическа несигурност в някои страни от еврозоната", визирайки съответно търговският спор с Вашингтон и формирането на антисистемното правителство в Италия.

Според Йенс Вайдман, прогнозата на банката очертава картина на продължаващ икономически бум при който нарастващите затруднения от страна на предлагането ще се отразят в силен растеж на заплатите и в по-голямата вътрешна инфлация.

Очаква се европейската хармонизирана инфлация да нарасне незначително до 1,8% през настоящата година и след това да остане приблизително непроменена през следващите години. "Що се отнася до нивото на инфлация, рисковете се разглеждат като цялостно балансирани", отбеляза Вайдман.

Низходящата ревизия на оценката на Бундесбанк за растежа на германската икономика през тази година следва подобно понижение на растежните прогнози, направено и от страна на Френската централна банка.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна