Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи японски търговски дефицит от три месеца насам въпреки ускорен растеж на износа през май

Драматично свиване на търговския излишък със САЩ до най-ниско ниво от началото на 2013 година

Япония регистрира през май първи търговски дефицит от три месеца насам в резултат на рязко повишаване на вноса на самолети и на самолетни двигатели от САЩ, но в същото време и износът се ускори до четиримесечен връх, което е сигнал за засилване на глобалното търсене и потребление.

Вносът нарасна с цели 14% на годишна база до 6,901 трлн. йени при очаквания за по-скромно повишение с 8,0% и след негов растеж с 5,9% месец по-рано. Японският внос от останалите азиатски държавни скочи през май с 9,4% до 3,204 трл.н йени, като вносът само от Китай нарасна с 8,6% до 1,552 трлн. йени. В същото време импортът от САЩ нарасна с цели 19,9% до 805,186 млрд. йени в резултат най-вече на увеличен внос на американски самолети и въглища, докато вносът от ЕС се повиши с 12,0% до 820,987 млрд. йени.

Японският износ нарасна през май с 8,1% спрямо година по-рано до 6,323 трлн. йени, надвишавайки очаквания за повишение със 7,5% и след растеж със 7,8% през април. Експортът за Азия се повиши с 9,8% до 3,55 тлрн. йени, като износът само в посока Китай се увеличи с 13,9% до 1,272 трлн. йени. В същото време износът за САЩ напредна с 5,8% до 1,145 трлн. йени, докато експортът към ЕС се повиши с едва 0,7% до 697,224 млн. йени.

Близо двойно по-силният растеж на вноса от износа доведе до търговски дефицит в размер на 578,3 млрд. йени спрямо излишък за 626,0 млрд. йени през април, като това е първият дефицит от три месеца насам.

Важно е да се отбележи, че търговският излишък на Япония със САЩ през май се сви драматично с цели 17,3% спрямо година по-рано до 340,7 млрд. йени, като това е най-слабият позитивен търговски баланс от януари 2013-а година насам.

Това намаляване на търговски излишък със САЩ е малко вероятно да изключи Япония от критиките на Доналд Тръмп и на цялата администрация на Белия Дом относно търговските политики на най-близките партньори на Съединените щати. Вашингтон отказа да предостави на най-близките си съюзници, включително Япония, временно или постоянно изключване от вече влезлите в сила високи мита върху вноса на стомана и на алуминий. В отговор на това властите в Токио обявиха, че запазват правото си да наложат аналогични по размер мита върху вноса на американски стоки, според правилата на Световната търговска организация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна