Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на японски акции след силното земетресение в Осака и ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай

Японските акции се оказаха под натиск от продажби в началото на новата седмица на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай и в резултат на земетресението от 6,1 по скалата на Рихтер, което удари Осака, отразявайки се негативно на акциите на компаниите за комунални услуги, чиито централи се намират в засегната от природното бедствие провинция Канзай.

Акциите на Kansai Electric се понижиха с 1,9%, въпреки че от компанията заявиха, че не са открити някакви нередности в ядрените електроцентрали в Михама, Такахам и Охи след силния трус, докато акциите на Osaka Gas се сринаха с 3,4%.

От друга страна акциите на строителните компании в провинция Канзай поскъпнаха с оглед на спекулации, че ще има подем в строителството с оглед на възстановителните дейности след природното бедствие. Акциите на Asanuma Corp поскъпнаха с 1,3%, а на Mori-gimi - с 1,6%.

В същото време акциите на редица водещи японски промишлени компании се понижиха с оглед на опасенията, че търговската война между САЩ и Китай може да доведе до влошаване на потреблението и търсенето на тяхната продукция в световен план. Акциите на компаниите Komatsu Ltd. и Hitachi Construction Machinery се сринаха съответно с 3,9% и с 2,8%, докато акциите на компанията за индустриални роботи Fanuc Corp. се понижиха с 1,8%, а на Yaskawa Electric - с 3,0%.

Повод за тези притеснения даде решението от края на миналата седмица на президента на САЩ Доналд Тръмп да представи списък с китайски стоки, които от 6-ти юли ще бъдат облагани с мито в размер на 25%. То беше последвано от оповестяване на аналогичен списък със стоки, произвеждани в САЩ, от страна на китайското министерство на търговията, включващ вноса на американска соя, самолети, автомобили и химически продукти.

Всички това доведе до понижение на основния японски фондов индекс Nikkei с 0,8% и на индекса Topix с 1,0%, като оповестените по-рано днес данни за изненадващо голям търговски дефицит на Япония през месец май оказаха допълнително негативно влияние върху настройката на инвеститорите на Токийската фондов борса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна