Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на европейските акции от триседмични дъна след временно отслабване на притесненията за търговска война

В сряда европейските акциите бележат отскок от вчерашни близо триседмични дъна, тъй като инвеститорите сякаш предпочитат да оставят временно на заден план притесненията си за търговска война между САЩ и Китай, насочвайки внимание си към заседанието на Английската централна банка (в четвъртък) и към ключовата среща на "ОПЕК+" (ОПЕК и неговите съзници, включително Русия) в края на работната седмица (в петък).

Мнозинството търговци, анализатори и икономисти не очакват АЦБ да промени (да повиши) лихвените ставки на стартиращото днес двудневно заседание, но не е изключено британските централни банкери да сигнализират, дали са склони да затегната лихвите в близките месеци (на заседанието през август?).

По-голям акцент обаче се поставя върху важната съвместна среща на 22-ри юни на страните-членки на ОПЕК и съюзници на картела като Русия, на която ще се обсъди евентуално увеличаване на петролното производство. Това от своя страна ще рефлектира върху цените на черното злато и респективно върху акциите на енергийните и петролните компании по целя свят.

Подкрепа за днешния отскок на европейските фондови индекси оказва стабилизацията по-рано тази сутрин на китайския пазар на акции, след като централната банка на страната се опита да успокои инвеститорите, ангажирайки се да предприеме необходими стимулиращи мерки в областта на паричната политика. В свой работен доклад Китайската централна банка посочи, че може да намали минималните задължителни резерви на търговските банки, държавни при нея, за да повиши пазарната ликвидност. Шефът на банката И Ган пък заяви, че икономиката на Китай е добре подготвена, за да се справи с външни шокове.

Индексът Shanghai Composite приключи търговията в сряда със слабо повишение от 0,27% след вчерашен срив с близо 4% в резултат на новата заплаха на Тръмп за още по-големи търговски санкции спрямо Китай и след като по-рано днес индексът се понижи първоначално с близо 1%.

Стабилизацията на китайските и на останалите азиатски борси (индексът Hang Seng се повиши с 0,77%, южнокорейският Kospi - с 1,02%, а японският Nikkei - с 1,24%) доведе до позитивен старт и на днешната европейска търговия.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,81%, заличавайки изцяло своя спад от вчера с 0,7% до най-ниско ниво от края на месец май, докато германският индекс DAX30 се повишава с 0,47%, следвайки солидното си понижение във вторник с 1,2%, а френският CAC40 се повишава с 0,35%. Италианският индекс MIB и испанският Ibex-35 пък се повишават съответно с 0,85% и с 0,98%.

Подкрепа за днешното добро представяне на борсите на стария континент оказва и продължаващо отслабване на еврото, което е от полза за европейските експортно-ориентирани компании. Днес еврото се търгува около 1,1565 долара - недалеч от неговото вчерашно двуседмично дъно от 1,1531 долара и близо до ключовото дъно от 1,1510 долара от края на месец май (най-ниско негово ниво от юли 2017-а година).

Отскок с 1,2% от вчерашно шест месечно дъно бележи и основният лондонски индекс FTSE100, както благодарение на сутрешната стабилизация на азиатските борси, така и в резултат на поскъпване на петрола и на цените на цветните метали на стоковите борси. Фючърсите на петрола сорт брент нарастват с 0,5%, допринасяйки за поскъпване на акциите на British Petroleum с 0,7% и на Royal Dutch Shell - с 0,41%. Поскъпване на цветните метали (и по-специално на медта) пък допринася за ръст на акциите на минно-добивните компании Fresnillo с 3,42% и Glencore - с 3,38%.

Допълнителен фактор за днешната позитивна търговия на борсата в Лондон е и обезценката на британската лира към ново 7-месечно дъно от 1,3144 долара  (най-ниско ниво от средата на ноември 2017-а година) с оглед на поднови опасения около процеса по Брекзит. Днес в Камарата на общините се очаква да продължат дебатите по законопроекта, който да изведе Великобритания от Европейския съюз. В понеделник Камарата на лордовете гласува да предостави на членовете на Камарата на общините правото на последна дума по отношение на окончателната сделка относно развода на обединеното кралство с ЕС, като това се смята за поражение на британското правителство начело с неговия премиер Тереза Май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна