Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт отваря с понижение, индексът "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за осма поредна сесия

Пазарите на акции на Уолстрийт стартират търговията в четвъртък с понижения, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA) е на път да излезе на загуба за осма поредна сесия.

Растящото търговско напрежение между САЩ и негови ключови партньори като Китай и Европейския съюз остава в основата на слабото представяне на борсите по цял свят. Инвеститорите се опасяват, че това напрежение и въвеждането на редица мита и на контрамита могат да се отразят негативно върху растежа на световната икономика.

Индексът DJIA се понижава с близо 150 пункта (понижение с 0,58%) и ако днес затвори на негативна територия, това ще представлява осма поредна губеща сесия. За последно DJIA отбеляза толкова продължителен спад през март 2017-а година.

Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,48%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite губи 0,57% от стойността си, отстъпвайки от вчерашното негово ново рекордно на затваряне.

Негативно влияние върху търговията в технологичния сектор оказва и днешно решение на Върховният съд на САЩ, според което отделните американски щати вече ще имат правото да събират данъци върху продажбите на дребно, осъществявани през онлайн компании, които нямат физическо присъствие в съответния щат. Трябва да се има предвид, че някои онлайн търговци на дребно вече облагат с данък продаваните през тях стоки. Така например Amazon облага с данък продажбата на много от продуктите, които предлага, но по-малките онлайн търговци все още не правят това.

Решението на Върховния съд доведе до спад на акциите на редица онлайн търговци, като акциите на Wayfair се понижават с близо 3%, на Ebay - с 1,8% и на Etsy - с 2,53%. Това се отразява негативно върху целия технологичен сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна