Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на годината.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през юни до 54,8 пункта от 54,1 пункта през май (18-месечно дъно), докато осреднени прогнози на финансовите пазари бяха за поредно понижение към ниво от 53,9 пункта.

Това представлява първо нарастване на индекса от януари насам, когато той удари 12-годишен връх от 58,8 пункта, но въпреки този отскок, индексът за юни е вторият най-слаб от последните 17 месеца. Трябва да се има предвид, че подобряването на бизнес експанзията през юни се дължи изцяло на засилване на икономическата активност в сферата на услугите, но при по-нататъшно влошаване в промишления сектор.

"Подобрената производителност в сектора на услугите помогна да се компенсира продължаващото забавяне на активността в производствения сектор през юни, допринасяйки за отскок на общия индекс от 18-месечното му дъно през май", посочи Крис Уилямсън, който е главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Според него, резултатите от PMI проучванията през април, май и юни предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през второто тримесечие с 0,5% спрямо началото на годината, когато растежът се забави до 0,4 на сто от солидната експанзия с 0,7% в края на 2017-а година.

Общият ценови PMI индекс нарасна през юни до 4-месечен връх от 53,8 пункта спрямо 53,2 пункта през април, което пък е знак за ускоряване на инфлацията в еврозоната, което беше потвърдено от последните данни на Евростат, според които индексът на потребителски цени нарасна през май с 1,9% на годишна база, доближавайки целевото ниво на ЕЦБ за средносрочна инфлация от малко под 2 на сто.

"Възходящият ценови натиск се увеличава отново, като се движи близо до седемгодишни върхове. Повишените цени на петрола и на суровините увеличават разходите, но заплатите също нарастват, отразявайки отчасти по-затегнатия пазар на труда в някои части на еврозоната“, допълни Крис Уилямсън.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, нарасна силно до 55,0 пункта от 53,8 пункта през май, достигайки най-високо ниво от февруари, докато осреднените прогнози бяха за неговата стабилизация в нивото от предходния месец. Индексът, оценяващ заетостта в сектор, скочи от 53,9 пункта до 55,2 пункта през юни, достигайки най-високо ниво от края на 2007-а година насам.

В същото време обаче, промишленият PMI индекс оправда очакванията на финансовите пазари като се понижи през юни до 18-месечно дъно от 55,0 пункта спрямо 55,5 пункта през май. Индексът, измерващ само промишленото производство, пък се понижи от 54,8 пункта през май до 19-месечен връх от 54,3 пункта, като индексът на новите промишлени поръчки се срина до 22-месечно дъно от 53,3 пункта спрямо 54,2 пункта през май.

"Производственият промишлен сектор все още изглежда в състояние на трайно забавяне в сравнение с година по-рано. Компаниите се притесняват все повече относно търговията, търговските войни и растящите митнически тарифи в световен план", коментари Крис Уилямсън.

По-рано днес Markit представи аналогични по-добри от очакваното предварителни данни за бизнес активността през юни в двете най-големи икономики на еврозоната.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, нарасна през юни до 54,2 пункта при очаквания за стабилизация в майското ниво от 53,4 пункта. Въпреки този отскок, индексът все още остава във второто си най-слабо ниво от последните 21 месеца. Индексът в сферата на услугите скочи до тримесечен връх от 53,9 пункта спрямо 52,1 пункта през май (20-месечно дъно), докато индексът, оценяващ активността в германския промишлен сектор, се влоши до 18-месечно дъно от 55,9 пункта спрямо 56,9 пункта през май.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за юни пък нарасна до 55,6 пункта от 54,2 пункта през май (което беше 16 месечно дъно) и очаквания за индекс на ниво от 54,2 пункта. Индексът в сферата на услугите нарасна до 56,4 пункта от 54,3 пункта през май, докато индексът, измерващ промишлената активност, падна от 54,4 пункта до 16-месечно дъно от 53,1 пункта.

Днешното на пръв поглед по-добро от очакваното проучване за бизнес активността през юни е сякаш знак, че икономиката на еврозоната започва постепенно да набира скорост в края на второто тримесечие след изненадващото слабото началото на годината. Но влошаването на активността в промишления сектор към 18-месечно дъно е доказателство, че ескалацията на търговското напрежение между Съединените щати и техни основни партньори като Китай и ЕС води до забавяне на износа и това започва все повече да се превръща в реален проблем за експортно-ориентирана икономика като Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна