Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година.

В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на добивните квоти, като само се споменава, че картелът ще се стреми да се придържат към цялостното ниво на съответствие от 100% на действащото от началото на 2017-а година споразумение за ограничаване на производството с 1,2 млн. барела дневно.

В официалното изявление са напомня, че държавите-членки на ОПЕК са превишили през май 2018-а година изискуемото ниво на съответствие, като то е достигнало 152%, но ще се стремят от началото на следващия месец това ниво да се върна към 100%-ното изпълнение на одобреното през ноември 2016-а година споразумение за ограничаване на добивите.

Простите сметки показват, че нивото на съответствие през май от 152% означава, че през миналия месец страните - членки на картела са ограничили добивите си на петрол с около 1,8 млн. барела ежедневно, вместо с официално договорени 1,2 млн. барела на ден с оглед на сериозни проблеми с доставките от някои членове на ОПЕК като Венецуела. Това означава, че за да се изпълни ангажимента от 1-ви юли за ограничаване на квотите с договорените преди две години 1,2 млн. барела, ОПЕК ще трябва да повиши производството с около 624 хил. барела дневно.

Очакванията на финансовите пазари бяха за повишение на петролните доставки с между 300 хил. барела и 1,5 млн. барела, като днешното решение за около 624 хил. барела сякаш вече беше отработеното от повечето инвеститори.

С оглед на това фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се повишават в рамите на деня с близо 4% към 68,00 долара за барел. Аналогичните фючърси на петрола сорт брент поскъпват с 2,11% към 74,72 долара за барел, след като те нараснаха за кратко с около 3% към 75,35 долара като първа реакция на решението за "скромно" увеличаване на добивите в рамките на ОПЕК с около 600 хил. барела на ден от началото на следващия месец.

Очаква се в събота (23-ти юни) да се проведе официална среща на ОПЕК със съюзниците на картела, включително Русия, които обаче не са негови членове, на която среща да се определи окончателното сумарно увеличение на добивите на петрол от т.нар. "ОПЕК+" от началото на следващия месец.

Предполага се, че страните извън картела ще се съгласят да повишат добивите с около 400 хил. барела дневно, така че общото производство на "ОПЕК+" да нарасне от 1-ви юли с близо 1 млн. барела на ден.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна