Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на заплахата от световна търговска война

През юни бизнес доверието в Германия поднови своя спад, който беше в сила от началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е знак, че настроението сред мениджърите на компаниите в най-голямата европейска икономика се влошават с оглед на растящата заплаха от световна търговска война.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юни до 101,8 пункта (най-слабо ниво от май 2017-а година) от 102,3 пункта през май при очакванията на финансовите пазари за негово влошаване до 101,7 пункта. Това представлява подновен спад на индекса от началото на годината, след като през май той успя да се повиши слабо от 102,2 пункта през април и продължава да отстъпва от рекордния връх от 105,1 пункта, достигнат през ноември 2017-а година.

Германските компании са по-малко удовлетворени от текущото им бизнес състояние, въпреки че за разлика от това, техните бизнес очаквания остават малко по-оптимистични. "Попътният вятър, на който се радваше германската икономика, започва да отслабва", отбеляза президентът на института Ifo - Клеменс Фюст.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, спадна рязко до 105,1 пункта от 106,1 пункта през май и при прогноза за по-скромно понижение към 105,6 пункта, като в същото време индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца не оправда очакванията за спад до 98,0 пункта, стабилизирайки през юни на ниво от 98,6 пункта.

Отчита се влошаване на бизнес нагласите във всичките четири икономически сектора - в промишлеността, строителството, търговията и в сферата на услугите, което е допълнителен знак за охлаждане на германската икономика.

"Германският икономически бум приключи, като икономиката се намира на пътя на нормализация след експлозивния растеж година по-рано", коментира пред Ройтерс днешните данни икономистът от базирания в Мюнхен институт - Клаус Вохлрабе. Той отбеляза, че има по-нататъшно отслабване на експортните очаквания на германските компании.

Вохлрабе добави, че коалиционната криза в страната от последните седмици не е била отразена в юнското проучване, но тя може да повиши несигурността сред германските компании в бъдеще. Той визира напрежението между управляващите в Берлин, след като по-рано този месец баварският Християн-социален съюз, чийто лидер е министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, даде срок на канцлера Ангела Меркел до края на юни да се опита да постигне общоевропейско решение и да представи конкретни планове за справяне с бежанската криза.

Главният икономист на института Ifo също така подчерта пред Ройтерс, че дебатите около търговската война, провокирана от САЩ и по-слабият глобален икономически растеж са допринесли за спада на германското бизнес доверие.

Трябва да се има предвид, че седмица по-рано базираният в Мюнхен водещ институт понижи рязко своите прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика през тази и следващата година. Според новите оценки на института Ifo, БВП на Германия ще нарасне с 1,8% през тази и през следващата година, което е значително по-слабо от предходните прогнози за солидна експанзия съответно от 2,6% и от 2,1 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени