Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново намекна за мита на автомобилите от ЕС и заплаши "Харли Дейвидсън", ако реши да напусне САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нова поредица от "туитър излияния" президентът Доналд Тръмп отново заговори за въвеждането на мита за вноса на европейски автомобили. В същото време той заплаши "Харли Дейвидсън" (Harley-Davidson Inc.) с налагането на данъци, които производителят на мотоциклети не е виждал никога преди това, ако американската компания вземе действително решение да премести своето производство извън САЩ, за да избегне наложените от ЕС предни дни високи мита (които бяха повишени на 22-ри юни от 6% до 31%).

В един от своите туитове от вторник Доналд Тръмп написа: "Приключваме нашето проучване относно тарифите за автомобили от ЕС, тъй като те отдавна се възползват от САЩ под формата на търговски бариери и тарифи. В крайна сметка всичко ще се изравни - и няма да отнеме много време!"

Преди дни той заплаши с въвеждането на мита от 20% за вноса на европейските автомобили и на части за тях, ако ЕС не отмени въведените от съюза търговски бариери и мита като отговор на митнически тарифи на САЩ за вноса на стомана и алуминий, включително и от Европа.

Доналд Тръмп атакува чрез поредица туитър съобщения и истинската емблема на САЩ каквато се явяват моторите от марката Harley-Davidson. Вчера той написа, че е изненадан, че от всички компании именно "Харли Дейвидсън" е първата, която ще развее "бялото знаме".

Днес американския президент отбеляза: "В началото на тази година "Харли Дейвидсън" обяви, че ще премести голяма част от операциите си от Канзас Сити в Тайланд. Това беше много преди да бъдат обявени тарифите. Следователно те просто използваха митата/търговската война като извинение. Това само показва колко е небалансирана и несправедлива търговията, но ще я поправим ...."

"Харли-Дейвидсън не трябва никога да изграждат предприятия в друга държава - никога! Служители и клиенти на компанията вече са ѝ много ядосани. Ако те се преместят (визирайки компанията), ще видите как това ще бъде началото на края - те се предадоха, те напуснаха! Аурата ще изчезне и ще бъдат обложени с данъци, каквито не е имало досега!", заплаши Доналд Тръмп.

Атаката на Тръмп спрямо "Харли Дейвидсън" е факт, след като ден по-рано американската компания обяви, че решението на ЕС да повиши от 22-ри юни митата за вноса на мотоциклети от 6% на 31% ще увеличи средната цена на нейните мотоциклети с около 2200 долара. От Harley-Davidson също така посочиха, че обмислят да изнесат част от производството извън САЩ, за да избегнат новите високи европейски тарифи, но този план ще отнеме от 9 до 18 месеца. Според разчети на фирмата новите мита ще костват на компанията около 30-45 млн. долара до края на 2018-а година и между 90 млн. и 100 млн. долара през всяка една следваща година.

Трябва да се има предвид, че Европа е вторият най-голям пазар за известната марка мотоциклети, като през първото тримесечие на годината зае около 19% от продажбите при 61% продажби в рамките на САЩ. Европа беше също така и най-бързо растящият пазар за Harley-Davidson, като в началото на годината беше отчетен ръст от 8,1% на годишна база спрямо спад на продажбите с 12% в рамките на САЩ.

Не е изненада, че днешните туитове на Тръмп задълбочават спада на акциите на Harley-Davidson с нови 2% при старта на търговията на Уолстрийт след вчерашен техен срив от близо 6%.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени