Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко по-добро от очакваното представяне на британската икономика през първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската икономика се разшири през първото тримесечие с малко по-добро от очакваното темпо, но въпреки това икономическият растеж остава доста по-слаб в сравнение с останалите силно развити държави, показват слабо ревизирани във възходяща посока данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода януари – март 2017 година с 0,2% спрямо предходното тримесечие, когато нарасна с 0,4 на сто. Това представлява слаба възходяща ревизия спрямо предходната оценка на ONS за експанзия от едва 0,1% (най-слаб растеж на британската икономика от последното тримесечие на 2012 година).

Британската статистика обаче отбеляза, че основна причина за тази лека възходяща ревизия е "значително подобреният метод" при оценяване на строителното производство, според който строителството се сви през първото тримесечие с едва 0,8% вместо предишната оценка за понижение с цели 2,7 на сто.

Производството в сектора на услугите остана непроменено, нараствайки с 0,3%, но в същото време общият производствен растеж се повиши с 0,4% вместо с 0,6%, тъй като промишленото производство се сви с 0,1%. Потребителските разходи се повишиха с 0,2% (най-слаб растеж от края на 2014-а година), а държавните разходи - с 0,4%, като тези данни са без промяна спрямо предишната оценка на ONS, докато бизнес инвестициите се свиха с 0,4% вместо с 0,2 на сто.

Свиването на търговския дефицит през първото тримесечие до 3,17 млрд. паунда от 3,49 млрд. долара през последното тримесечие на 2017-а година пък допринесе с 0,1 проценти пункта към слабия икономически растеж в началото на годината.

На годишна база растежът на БВП на Великобритания се забави в началото на годината до 1,2% от 1,4% през последното тримесечие на 2017 година, като това е най-слабото представяне на икономиката на Острова от второто тримесечие на 2012 година насам.

Британската официална статистика представи и данни, показващи нарастване на производството в сферата на услугите през април с 0,3% на месечна база (най-солидно повишение от ноември 2017-а година насам) и с 1,6% на годишна база, след като през първото тримесечие на годината се повиши с 1,2%.

Подобряването на производството в сектора на услугите, който по принцип формира близо 80% от БВП на Великобритания, сякаш потвърждава очакванията за известно ускоряване на икономическия растеж през второто тримесечие на годината. Добрата бизнес активността в сферата на услугите през април и слабата възходяща ревизия на данните за БВП през първото тримесечие изглеждат в подкрепа на прогнозите за повишаване на британската лихва на заседанието на Английската централна банка на 2-ри август.

Това помогна за поскъпване на британската лира с 0,6% към двудневен връх от 1,3184 долара, след като вчера паундът се понижи до 7-месечно дъно около 1,3050 нивото.

Известна подкрепа за днешния отскок на британската валута оказа и изявление на европейския главен преговарящ Мишел Барние, че лидерите на ЕС и са постигнали прогрес по отношение на преговорите с Великобритания за Брекзит, въпреки че все още остават големи различия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна