Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на потребителските разходи в САЩ през май

През май доходите на американците след облагане с данъци нараснаха с добро темпо, докато потребителските разходи се увеличиха по-слабо от очакваното, но след техен солиден растеж през предходните два месеца. В същото време обаче основната инфлация в САЩ вече достигна целевото ниво на Фед от 2 на сто.

Според доклад на Департамента по търговия личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през май с 0,4% на месечна база, потвърждавайки осредните прогнози на финансовите пазари и след тяхно повишение с 0,2% през април.

В същото време потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха през май с едва 0,2% при очаквания за по-солиден растеж с 0,4% и след като през април харчовете на американците нараснаха с 0,5%, а през март - с цели 0,6 на сто.

Департаментът по труда представи и данни, според които ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) се повиши за четвърти пореден месец с 0,2% на месечна база, но растежът на годишна база се ускори от 2,0% през април до 2,3% през май, отбелязвайки най-солидно повишение от март 2012-а година насам.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, също се повиши на месечна база с 0,2%, като неговият растеж на годишна база се ускори до 2,0% (от 1,8% през април) - най-солидно повишение от април 2012-а година насам.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за май (за основния PCE индекс) са в подкрепа на очакванията за още две повишения на федералната фондова лихва до края на годината след като от началото на годината основната краткосрочна лихва на Фед вече беше повишена на два пъти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна