Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не се съмнявал в руската намеса в изборите, а за Крим ще мисли

| обновено на 04.07.18 в 17:51
Снимка: БТА

Президентът Тръмп никога не се е съмнявал, че Русия се е месила в американските избори, заяви заместник-говорителят на Белия дом Хоган Гидли в коментар на заключенията на Комисията по разузнаването на Сената на САЩ, че има руска намеса в президентските избори през 2016, пишат американски медии.

Гидли коментира и анексирането на Крим от страна на Русия и посочи, че Вашингтон нямапда го признае.

Междувременно самият Тръмп се изказа уклончиво по темата в навечерието на срещата си с руския президент Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки.

„Ще видим“, каза американският президент в отговор на въпрос дали САЩ ще признаят Крим за руски.

Преподавателят по съвременна американска и руска история доц. Александър Сивилов коментира в предаването "Нещо повече" как докладът за руската намеса в изборите ще се отрази на предстоящата среща Путин – Тръмп:

"Интересно е, че точно в този момент се появява подобен доклад, защото разследването върви от доста време и според първите два извода в САЩ не бяха събрани никакви доказателства, че Русия е участвала. Тук виждаме една много интересна позиция, която се различава от това, което до момента сме виждали. От самата администрация на Доналд Тръмп излиза заявление, че не се съмняват, че Русия е участвала в подправянето на резултатите от изборите, или по-скоро, че е пробвала да се намеси. Те говорят за намеса, но не казват в каква посока. Тук виждаме един опит на хората около Доналд Тръмп да насочат американското общество в такава посока, че Русия явно е противник, който се стреми да влияе на политическата ситуация в САЩ, но същевременно ще отричат връзката си с президента Путин и руската страна. Това очертава и насоките, в които ще се развива диалогът на срещата в Хелзинки на 16-ти."

Сивилов се усъмни, че ще бъдат представени каквито и да е доказателства за руско участие в президентския вот в САЩ. Относно мотивацията на определени действия и решения на американския президент преподавателят отбеляза:

"Това, което повечето европейци не разбират е, че американската демокрация е много тясно свързана с хората, които имат пари в САЩ, тоест тя е зависима от тях и по този начин да, действията на Доналд Тръмп са определено реакция на това, което му е казано от определени кръгове. /.../ Това е интересното сега: да видим на срещата в Хелзинки какво ще се получи като външнополитически послания от страна на американския президент."

Цялото интервю с доц. Александър Сивилов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна