Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската битка между САЩ и Китай може да продължи и през следващата година

Тръмп заплаши, че може да наложи мита върху вноса на китайски стоки за общо 500 млрд. долара

Съединените щати потвърдиха, че от 6-и юли влизат в сила мита върху вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара годишно. Това представлява първия по-осезаем залп от търговската война, като двете най-големи световни икономики сякаш се подготвят да продължат борбата между тях с месеци, ако не и с години.

Няколко минути по-късно Китайското министерство на търговията направи изявление в което обвиниха САЩ, че "те започнаха най-голямата търговска война в икономическата история досега". Властите в Пекин допълниха, че "са принудени да отвърнат на удара, ако е необходимо".

Въпреки че в самото изявление не се посочва, че влизат в сила ответни китайски  наказателни тарифи, служителите на Министерството на търговия заявиха за "Уолстрийт джърнъл", че са настоявали плановете за контрамерки да влязат в сила веднага след въведените от САЩ мита.

Според официални представители на Пекин, президентът Си Цзинпин е инструктирал различните нива на управлението в Китай да се подготвят за мащабна търговска война.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заплаши, че може да наложи мита върху вноса на стоки от Китай за около 500 млрд. долара, което представлява почти общият размер на внесените в САЩ китайски стоки през миналата година. Тези негови коментари бяха факт малко преди влизането в сила на митническите тарифи за китайски стоки за 34 млрд. долара.

Говорейки пред репортери на борда на Air Force One на път за Монтана, Тръмп определи тази обща сума, приемайки, че Китай ще реагира с ответни тарифи на наложените от днес американски мита за 34 млрд. долара. "До две седмици ще имаме допълнителни мита за вноса на китайски стоки в размер на 16 млрд. долара, а след това, както знаете, изчакваме с налагането на митнически тарифи за още 200 млрд. долара и за още евентуално 300 млрд. долара. Окей? Така че имаме мита за 50 милиарда плюс 200 милиарда плюс почти още 300 милиарда долара", заяви Тръмп според информации на Ройтерс и телевизия CNBC, добавяйки, че "това се отнася само за Китай".

Подобна мащабна ескалация на търговската война вероятно ще разтърси финансовите пазари в световен мащаб и би могла да има негативни последици за производителите и потребителите в САЩ.

Тарифите от 34 млрд. долара са първата част от налозите върху китайски стоки за общо 50 милиарда долара, които Тръмп обяви още през юни. Втората част, свързана с мита за китайския внос за още 16 милиарда долара, е планирана да влезе в сила след две седмици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна