Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската лира не изглежда разколебана от оставката на министър Дейвис, отговарящ за Брекзит

Британската лира поскъпва в началото на европейска търговия към 4-седмичен връх от 1,3349 щатски долара, тъй като инвеститорите игнорират новината за оставката на министър Дейвид Дейвис, отговарящ за Брекзит преговорите и акцентират най-вече върху одобрения от правителството на Великобритания план на Тереза Мей за бъдещите отношения с ЕС, който план сякаш увеличава шансовете за т.нар. "мек Брекзит".

Новината за оставката на Дейвид Дейвис провокира първоначално понижение на паунда към 1,3285 долара и отскок на еврото към 0,8848 британски лири. В последствие обаче инвеститорите прецениха, че тази негова оставка представлява загуба за министрите и останалите видни британски политици, държащи на "твърд Брекзит" и може да увеличи шансовете, че Великобритания ще избере по-близко сътрудничество с ЕС след напускането на Съюза.

Това обърна първоначалната негативна посока на паунда и той вече поскъпва с 0,45% към 1,3349 долара – най-високо негово ниво от 14-и юни насам. В същото време еврото се понижава с 0,2% към 0,8820 британски лири.

Възходящото движение на британската валута обаче изглежда ограничено с оглед на притеснения, че подадената от Дейвид Дейвис оставка може да предизвика разпад на настоящото правителство на Терза Мей. В този дух беше и изказване на бивш член на Английската централна банка – Дейвид Бланчфлауър, според което Тереза Мей може и да не оцелее като премиер до края на седмицата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна