Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската лира се оказа под натиск от продажби след оставката на външния министър Борис Джонсън

Британската лира заличи сутрешните си печалби на валутния пазар, оказвайки се под натиск от продажби след оставката на външния министър на страната Борис Джонсън.

Напускането на Джонсън доведе до спекулации, че той може да оспори лидерството на премиера на Великобритания Тереза Мей, като тя в скоро време може да бъде изправена пред вот на недоверие в рамките на управляващата Консервативна партия. Евентуално поемане на управлението на партията и на Обединеното кралство от политици като Джонсън пък би засилило страховете за т.нар. "твърд Брекзит".

Именно тези притеснения доведоха до разпродажби на паунди в края на европейската търговия в понеделник, като британската лира вече се понижава с 0,3% към часово дъно за деня от 1,3238 долара, а еврото поскъпва с 0,4% към най-високо ниво за юли от 0,8872 паунда.

По-рано през деня британската лира реагира позитивно на оставката на друг важен представител на кабинета на Тереза Мей - министър Дейвид Дейвис, отговарящ за Брекзит преговорите с Европейския съюз. Неговата оставка беше възприета от инвеститорите като сигнал, че британското правителство ще може по-лесно да приключи преговорите по развода с ЕС, договаряйки "мек Брекзит". Това доведе до поскъпване на паунда към 4-седмичен връх от 1,3361 долара и до понижение на еврото към 4-дневно дъно от 0,8813 паунда, преди обаче последвалата оставка и на Борис Джонсън да постави под въпрос оцеляването на правителството на Тереза Мей, предизвиквайки продажби на британски лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна