Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на турската лира с над 3% след като Ердоган обяви новия кабинет, определяйки за финансов министър своя зет

Турската лира се обезцени с над 3% към края на търговията в понеделник, след като положилият клетва като президент Реджеп Ердоган оповести новото правителство в което ключовият пост на финансова министър беше предоставен на неговия зет Берат Албайрак.

В същото време в един от първите укази на новия стар президент Ердоган се посочва, че той ще назначава управителя на централната банка, неговите заместници и членовете на Комисията за парична политика за 4-годишен срок, след като досега техния мандат беше 5-годишен.

Новият министър на финансовите Берат Албайрак е малко известен на финансовите среди, въпреки че той беше министър на енергетиката в досегашното правителство. Инвеститорите реагираха с недоверие на това назначение, като в същото време бяха разочаровани и от факта, че досегашният вицепремиер и финансов министър Мехмед Шимшек вече няма да участва в правителството.

                                                                         Графики долар/турска лира          и        евро/турска лира

Снимка

Избирането на зетя на Ердоган за финансов министър провокира вълна от продажби на турската лира, като в рамките на няколко часа тя се обезцени с над 3% спрямо долара и еврото. Щатският долар поскъпна рязко от 4-седмично дъно около 4,5113 турски лири към 4,7463 лири (най-високо ниво от 21-ви юни насам), нараствайки в рамките на деня с цели 3,8%, докато еврото отскочи от 10-дневно дъно от 5,3076 турски лири към 7-седмичен връх около 5,5774 нивото.

В речта си след полагането на клетва Ердоган заяви, че ще се стреми да превърне Турция в една от 10-те най-големи икономики в света, което би представлявало съществен скок от 17-ата позиция на страната през миналата година. Трябва да се има предвид, че Турция продължава да бъде изправена пред непосредствени предизвикателства, свързани със стабилизирането на местната валута, отслабването на високата двуцифрена инфлация ма фона на обещанията на президента да запази ниски лихвените проценти на централната банка.

Допълнително негативно влияние върху турската лира оказа и публикуваният в понеделник декрет, който ограничи мандата на управителя на Централната банка на Турция. По този начин Реджеп Ердоган изпревари очакванията на финансовите пазари, че той ще се стреми да играе по-голяма роля при определянето на паричната и лихвена политика на централната банка.

Трябва да се има предвид, че Ердоган се самоописва като "враг на лихвените проценти" и инвеститорите са загрижени, че неговият натиск за по-евтини разходи по заемите означава, че той ще потърси по-голям контрол над паричната политика в новата система на управление на Турция.

В началото на днешната търговия турската лира парира част от солидните снощи загуби, поскъпвайки с малко над 1% спрямо долара към ниво около 4,6797 лири, като в същото време еврото се понижава с 0,93% към 5,5100 нивото. Въпреки този опит за стабилизация на турската лира инвеститорите продължават да бъдат притеснени относно бъдещата  политика на новия финансов министър и от намесата на президента Ердоган в паричната и лихвена политика на централната банка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна