Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт за четвърта поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските акции поскъпват отново в началото на търговията на Уолстрийт във вторник, като основните фондови индекси нарастват за четвърта поредна сесия, продължавайки да намират подкрепа от солидния доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през юни.

По-добри от очакваното финансови резултати на голямата компания за безалкохолни напитки PepsiCo също допринасят за подновения през последните дни инвеститорски риск-апетит, който успя да засенчи опасенията, свързани с ескалацията на търговското напрежение между САЩ и останалия свят.

Индексът DJIA нараства с близо 125 пункта (повишение с 0,50%) след негово вчерашно възходящо рали с цели 320 пункта. Това представлява растеж на индекса на сините чипове за четвърта поредна сесия на търговия, което представлява най-продължителното негово повишение от 11-ти юни насам, според данни на FactSet.

Широкият индекс S&P500 и технологичният индекс Nasdaq Composite нараства по-слабо съответно с 0,28% и с 0,1%, след като в края на търговията в понеделник и двата индекса добавиха по 0,9% към стойността си. Въпреки това индексът S&P500 вече се търгува в 4-месечен връх от 2793 пункта (най-високо ниво от 13-ти март).

Повишение с 1,39% отчита индексът, включващ компании от енергийния сектор, с оглед на днешното ново повишение на цените на петрола.

Инвеститорите сякаш загърбиха своите притеснения относно ескалиращите търговски спорове между Съединените щати и важни партньори като ЕС, Китай и Канада, насочвайки вниманието си към корпоративните финансови резултати за последното тримесечие. Техните очаквания са за двуцифрени ръстове на печалбите на редица компании през второто тримесечие в резултат на сериозното намаляване на корпоративните данъци, което влезе в сила от началото на годината.

Акциите на PepsiCo Inc. поскъпват с над 4%, след като от водещата компания за безалкохолни напитки и закуски отчетоха печалба и приходите за второто тримесечие, които надхвърлиха средните очаквания на финансовите пазари.

По-силните финансови резултати на PepsiCo сякаш потвърждават позитивните нагласи за предстоящите отчети на американските компании. Според агенция Thomson Reuters инвеститорите и анализаторите се надяват, че осреднената печалба на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще нарасне през второто тримесечие с около 21%.

На този етап участниците на капиталовите пазари игнорират ескалиращото търговско напрежение главно между САЩ и Китай. По-рано днес китайското министерство на търговията съобщи, че повишава "антидъмпинговите митнически ставки" за вноса на някои продукти от оптични влакна, произвеждани в Съединените щати, като новите тарифи ще влязат в сила от 11-ти юли.

Междувременно европейските фондови индекси са на път да приключат днешната търговия с повишения за шеста поред сесия, тъй като и инвеститорите на стария континент оставиха за сега настрана притесненията за евентуална световна търговска война.

Общият индекс S&P500 нараства с 0,57% към най-високо ниво от средата на юни и е на път да приключи на зелена територия за шеста поредна сесия на търговия. Това може да се окаже най-устойчивото негово възходящо движение от средата на месец март насам, според данни на FactSet.

Германският индекс DAX 30 се повишава с 0,67%, френският CAC40 - с 0,71% и британският FTSE10 - с 0,27%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна