Пекин ще нанесе ответен удар на предложените от САЩ нови мита за вноса на китайски стоки

Китай обвини в тормоз Съединените щати и предупреди, че ще нанесе ответен удар, след като администрацията на Доналд Тръмп ескалира търговския спор между двете държавни, заплашвайки на въведе от септември мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Министерството на търговията на Китай заяви в сряда, че е "шокирано" и ще се оплаче пред Световната търговска организация, но на този етап не посочи, как точно смята да си отмъсти, съобщава Ройтерс. В изявление на министерството новите действия на САЩ бяха определени като "напълно неприемливи".

Китайското външното министерство пък описа заплахите на Вашингтон като "типичен тормоз" и заяви, че Пекин трябва да контраатакува, за да защити своите интереси. "Това е борба между едностранчивост и мултилатерализъм, между протекционизъм и свободна търговия, между правото на силния и световните правила", посочи говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на редовен брифинг в сряда.

Властите в Пекин заявиха, че ще се противопоставят на ескалиращите тарифни мерки на Вашингтон, включително чрез "качествени мерки" (а не само "количествени мерки"). Подобно заплаха, от която се опасява американския бизнес в Китай, може да означава всичко -  от засилени инспекции и проверки, до отлагане във времето на даване на инвестиционни одобрения и дори въвеждането на потребителски бойкот.

Пекин може да ограничи посещенията на китайски туристи в Съединените щати на стойност 115 млрд. долара, или да се откаже от част от притежаваните американски държавни облигации, съобщава китайска бизнес медия. Трябва да се има предвид, че Китай не може да отговори по аналогичен начин на заплахата на САЩ за мита от 10% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, тъй като тази сума надвишава съществено вноса на американски стоки в страната, което пък означава, че Пекин ще трябва да обмисли други пътища, за да реагира на новите мерки на Вашингтон.


Още от категорията
Техническият панаир в Пловдив бе открит от вицепремиера Томислав Дончев.

Есенният технически панаир беше открит в Пловдив

74-ият Есенен технически панаир беше открит в Пловдив. Участват фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият панаир бе открит от..

обновено на 24.09.18 в 14:21
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57