Пекин ще нанесе ответен удар на предложените от САЩ нови мита за вноса на китайски стоки

Китай обвини в тормоз Съединените щати и предупреди, че ще нанесе ответен удар, след като администрацията на Доналд Тръмп ескалира търговския спор между двете държавни, заплашвайки на въведе от септември мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Министерството на търговията на Китай заяви в сряда, че е "шокирано" и ще се оплаче пред Световната търговска организация, но на този етап не посочи, как точно смята да си отмъсти, съобщава Ройтерс. В изявление на министерството новите действия на САЩ бяха определени като "напълно неприемливи".

Китайското външното министерство пък описа заплахите на Вашингтон като "типичен тормоз" и заяви, че Пекин трябва да контраатакува, за да защити своите интереси. "Това е борба между едностранчивост и мултилатерализъм, между протекционизъм и свободна търговия, между правото на силния и световните правила", посочи говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на редовен брифинг в сряда.

Властите в Пекин заявиха, че ще се противопоставят на ескалиращите тарифни мерки на Вашингтон, включително чрез "качествени мерки" (а не само "количествени мерки"). Подобно заплаха, от която се опасява американския бизнес в Китай, може да означава всичко -  от засилени инспекции и проверки, до отлагане във времето на даване на инвестиционни одобрения и дори въвеждането на потребителски бойкот.

Пекин може да ограничи посещенията на китайски туристи в Съединените щати на стойност 115 млрд. долара, или да се откаже от част от притежаваните американски държавни облигации, съобщава китайска бизнес медия. Трябва да се има предвид, че Китай не може да отговори по аналогичен начин на заплахата на САЩ за мита от 10% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, тъй като тази сума надвишава съществено вноса на американски стоки в страната, което пък означава, че Пекин ще трябва да обмисли други пътища, за да реагира на новите мерки на Вашингтон.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44