Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин ще нанесе ответен удар на предложените от САЩ нови мита за вноса на китайски стоки

Китай обвини в тормоз Съединените щати и предупреди, че ще нанесе ответен удар, след като администрацията на Доналд Тръмп ескалира търговския спор между двете държавни, заплашвайки на въведе от септември мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Министерството на търговията на Китай заяви в сряда, че е "шокирано" и ще се оплаче пред Световната търговска организация, но на този етап не посочи, как точно смята да си отмъсти, съобщава Ройтерс. В изявление на министерството новите действия на САЩ бяха определени като "напълно неприемливи".

Китайското външното министерство пък описа заплахите на Вашингтон като "типичен тормоз" и заяви, че Пекин трябва да контраатакува, за да защити своите интереси. "Това е борба между едностранчивост и мултилатерализъм, между протекционизъм и свободна търговия, между правото на силния и световните правила", посочи говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на редовен брифинг в сряда.

Властите в Пекин заявиха, че ще се противопоставят на ескалиращите тарифни мерки на Вашингтон, включително чрез "качествени мерки" (а не само "количествени мерки"). Подобно заплаха, от която се опасява американския бизнес в Китай, може да означава всичко -  от засилени инспекции и проверки, до отлагане във времето на даване на инвестиционни одобрения и дори въвеждането на потребителски бойкот.

Пекин може да ограничи посещенията на китайски туристи в Съединените щати на стойност 115 млрд. долара, или да се откаже от част от притежаваните американски държавни облигации, съобщава китайска бизнес медия. Трябва да се има предвид, че Китай не може да отговори по аналогичен начин на заплахата на САЩ за мита от 10% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, тъй като тази сума надвишава съществено вноса на американски стоки в страната, което пък означава, че Пекин ще трябва да обмисли други пътища, за да реагира на новите мерки на Вашингтон.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна