Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на производствената инфлация в САЩ през юни до близо 7-годишен връх

Снимка: БГНЕС

През миналия месец производствените цени в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното ръст до близо 7-годишен връх, показват данни на Департамента по труда, които са пореден сигнал за усилване на инфлационният натиск във все по-добре представящата се водеща световна икономика.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, нарасна през юни с 0,3% на месечна база след ръст с 0,5% през май и очакванията на финансовите пазари за по-скромно повишение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори рязко до 3,4%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за запазване на майското темпо на растеж от 3,1 на сто. Това представлява най-солидно нарастване на производствените цени от ноември 2011-а година насам.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също се повишиха на месечна база с 0,3% след аналогичен растеж с 0,3% през май и се увеличиха с 2,8% спрямо година по-рано след повишение с 2,6% месец по-рано.

Днешните PPI данни вероятно ще укрепят очакванията за по-нататъшно засилване на потребителската инфлация в САЩ, като официалните данни на Департамента по труда за индекса на потребителски цени (CPI) през юни ще бъдат обявени в четвъртък. През май потребителската инфлация се увеличи на годишна база с 2,8%, отбелязвайки най-солиден растеж от февруари 2012-а година насам, когато тя беше в размер на 2,9 на сто. Още преди днешните силни PPI данни, мнозинството икономисти и анализатори прогнозираха, че индексът CPI ще нарасне през юни до нов над шестгодишен връх от 2,9 на сто.

Трябва да се има предвид, че членовете на Фед следя внимателно данните за инфлацията в САЩ с оглед на техните дебати колко бързо да повишават федералната фондова лихва. За последно Фед вдигна през юни ключовата си краткосрочна лихва с 25 базисни пункта до диапазона между 1,75% и 2,00%, като това беше второто затягане на лихвите ставки от началото на годината. Днешните по-високи от очакваното данни за производствени цени са в подкрепа на прогнозите на американските централни банкери за още две повишения на лихвите до края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна