Канадската централна банка повиши основната си лихва до 1,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада (КЦБ) повиши референтния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 1,50% в отговор на солидните икономически данни и очакванията, че износът и бизнес инвестициите ще продължават да нарастват.

Централната банка заяви, че би било оправдано по-нататъшно повишаване на лихвените ставки, но в същото време предупреди, че нарастващо търговско напрежение със САЩ може да има по-голямо негативно отражение върху инвестициите и износа, отколкото се очакваше преди това.

Трябва да се има предвид, че преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) спряха по-рано тази година, а Канада въведе по-рано този месец ответни мита върху вноса на американски стоки в отговор на повишените от Вашингтон митнически тарифи за вноса в САЩ на стомана и на алуминий.

"Докато се очаква инвестициите и търговията в нашата страна да продължават да нарастват, тяхната експанзия може да се ограничи от американските тарифи, които бяха наскоро наложени върху вноса в САЩ на канадска стомана и алуминий, както и с оглед на несигурността около търговските политики в световен план", се посочва в доклад на централната банка, който беше публикуван съвместно с решението за затягане на лихвите.

Днешното решение на КЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари, като това представлява четвъртото повишение на канадската лихва от юли 2017-а година насам.

В същото време КЦБ повиши своите прогнози за растежа на БВП на Канада през второто тримесечие на годината до 2,8% от априлската прогноза за експанзия от 2,5%, визирайки по-силното от очакваното икономически представяне в САЩ. Според Канадската централна банка инфлацията в страната се очаква да нарасне до около 2,5% преди да отслабне към 2,0% до втората половина на 2019-а година, докато растежът на заплащането на труда ще бъде около 2,3%.

Централната банка прогнозира, че канадската икономика ще се разшири средно с около 2% през всяка една от следващите две години, отбелязвайки, че износът ще продължава да бъде подкрепен от силното глобално търсене и от по-високите цени на суровините.

"Канадският долар все още е по-слаб, отразявайки общото засилване на американския долар и опасенията, свързани с търговските спорове", отбеляза централната банка.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44