Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се рискове за тази перспектива с оглед на ескалиращото търговско напрежение, посочи Международният валутен фонд при представяне на своя междинен доклад през юли.

Според МВФ нивото на растеж изглежда вече е достигнало връх в някои от водещите икономики. В Съединените щати се наблюдава ускоряване на растежа в краткосрочен план в съответствие с априлската прогноза на фонда, като щатския долар е поскъпнал с около 5% през последните седмици. В същото време обаче прогнозите за растеж бяха ревизирани надолу за еврозоната, Япония и Обединеното кралство, отразявайки изненадващо слабото им представяне в началото на 2018 г.

Сред нововъзникващите пазари и развиващите се икономики перспективите за растеж също стават все по-неравномерни, предвид растящите цени на петрола, по-високата доходност на държавните облигации на САЩ, ескалиращо търговско напрежение и пазарният натиск върху валутите на някои икономики с по-слаби фундаменти. Това дава основание на МВФ да ревизирал надолу априлските си прогнози за икономическия растеж на Аржентина, Бразилия и Индия, като в същото леко подобрява перспективите за някои страни, които са износителки на петрол.

МВФ продължава да очаква, че БВП на САЩ ще нарасне през тази година с 2,9%, след което да се забави до 2,7% през 2019-а година.

Фондът обаче ревизира надолу прогнозите си за растежа на еврозоната до 2,2% през 2018-а и до 1,9% през 2019-а година (спрямо априлски прогнози за растеж съответно с 2,4% през тази и с 2,0% през следващата година), както и тези за редица от водещите икономики в региона на единна валута. БВП на Германия вече се очаква да нарасне през тази година с 2,2% (спрямо 2,5% прогноза през април) и с 2,1% през 2019-а (малко над предишна прогноза за повишение с 2,0%). БВП на Франция също се очаква да нарасне доста по-слабо през 2018-а (с едва 1,8% вместо с 2,1%) и през 2019-а (с 1,7% вместо с 2,0%). Растежът в Италия пък се очаква да достигне тази година едва 1,2% (спрямо прогноза от април за 1,5%) и до 1,0% през 2019-а година (спрямо предишна прогноза от 1,1%).

МВФ коригира надолу и очакванията си представянето на японската икономика през настоящата година (до 1,0% от 1,2% през април), запазвайки прогнозата за растеж на БВП на Япония догодина с 0,9 на сто. БВП на Великобритания би трябвало да нарасне през 2018-а година с 1,4% (вместо с 1,6%) и с 1,5% през 2019-а година (без промяна спрямо априлската оценка на МВФ).

"Рискът, че настоящите търговски напрежения ще продължават да се повишават, което би имало неблагоприятни ефекти върху доверието, цените на активите и инвестициите, представлява най-голямата заплаха за глобалния икономически растеж в близко бъдеще", отбеляза главният икономист на МВФ Маури Обстфлед.

Фондът преценява, че ако текущите търговски заплахи се реализират и в резултат на това има спад на бизнес доверието, глобалният икономически растеж може да бъде се окаже с 0,5% под настоящите прогнози на МВФ.

"Летни" прогнози на МВФ за 2018 и 2019 и разликата им спрямо "пролетните" прогнози

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!