Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия.

Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на досегашното представяне и на перспективите пред икономиката на САЩ, като в същото време потвърди, че централната банка ще продължи с политиката на постепенно повишаване на лихвите ставки. Това доведе до позитивен финал на търговията на Уолстрийт във вторник, като индексът DJIA се повиши с 0,2%, широкият индекс S&P500 - с 0,4%, а технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 0,63% към нов рекорден връх на затваряне от 7855,12 пункта, след като по-рано през деня дори поскъпна до историческо най-високо ниво от 7867,15 пункта.

Позитивната настройка на Уолстрийт се пренесе по-рано днес на азиатските борси и след това на европейските пазари на акции.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,54% към едномесечен връх от 387,19 пункта благодарение най-вече на ръст с над 2% на технологичния сектор, след рязко поскъпване на акциите на компании като Ericsson и ASML съответно с над 10% и с 3,3%.

Германският индекс DAX30 се повишава с 0,75%, френският CAC40 - с 0,53% и британският FTSE10 - с 0,66% благодарение и на отслабване на еврото и на британската лира спрямо щатския долар, тъй като това е в подкрепа за европейските експортно ориентирани компании. Днес доларът продължава да поскъпва спрямо останалите основни валути в следствие на вчерашните показания на Джером Паул пред Сенатската банкова комисия, като еврото се понижава към двуседмично дъно от 1,1607 долара (най-ниско ниво от 2-ри юли), докато паунът се търгува в 10-месечно дъно от 1,3009 щатски долара благодарение и на по-слаби от очакваното данни за ниската инфлация в Обединеното кралство.

Известна подкрепа за днешния инвеститорски риск-апетит на европейските борси оказва и информацията, че президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще посети американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон на 25-и юли, за да обсъдят обтегнатите в последното време търговски отношения между САЩ и ЕС.

От тази новина и по по-слабото еврото се възползва най-добре акциите на европейски автомобилостроителни компании с оглед на факта, че годишно в САЩ се внасят произведените в Европа коли за 50 млрд. долара, а преди време Тръмп заплаши, че може да наложи мита от 10% и върху този внос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени