Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Лари Къдлоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж.

Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след предприетото в края на 2017-а година мащабно намаляване на корпоративните данъци. Според него тези допълнителни мерки биха могли да повишат брутния вътрешен продукт на САЩ с около 4% за едно или две тримесечия. Той обаче отбеляза, че силното ниво на растеж на БВП може да доведе до известни загуби на държавните приходи в краткосрочен план, като бюджетният дефицит ще достигне между 4% и 5% от брутния вътрешен продукт.

Попитан директно, дали администрацията на Белия дом обмисля по-нататъшни промени в данъчното законодателство, следвайки понижението на данъците от края на миналата година, Къдлоу посочи, че може да има данъчни промени версии "2.0 и 3.0 и дори 4.0".

Коментирайки търговската политика, Лари Къдлоу отбеляза, че не е задължително да бъде съгласен с всички търговски тактики на Доналд Тръмп. Според него Китай трябва да намали тарифните и нетарифните бариери и да се отвори за външния бизнес. Той обаче не вярва, че президентът на Китай Си Цзинпин желае да сключи сделка и с оглед на слабия напредък в разговорите досега, Доналд Тръмп ще продължава да оказва натиск.

Лари Къдлоу също така каза, че през следващата седмица президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер би трябвало да пристигне във Вашингтон с "много важна оферта за свободна търговия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна