Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст на търговския излишък на Япония през юни, но при първо понижение от 17 месеца насам на износа за САЩ

Търговският излишък на Япония с останалия свят нарасна през юни с над 60% спрямо година по-рано благодарение най-вече на здраво търсене от страна на Китай на микропроцесорни чипове и свързано с тяхното производство оборудване, като в същото време износът в посока САЩ се сви за пръв път от 17 месеца насам след намаляване на експорта на японски автомобили, показват данни на финансовото министерство.

Японският търговски излишък нарасна през юли с цели 66,% на годишна база до 721,4 млрд. йени, надвишавайки съществено прогноза за позитивен търговски баланс в размер на около 543 млрд. йени и след дефицит за 578,3 милиарда само месец по-рано.

Износът се увеличи на годишна база с 6,7% до 7,052 трлн. йени, като това представлява увеличения на японския експорт за 19-ти пореден месец. Износът на японска продукция за Азия скочи с 8,6% до 3,883 трлн. йени, като експортът само в посока Китай нарасна с цели 11,1% до 1,385 трлн. йени.

В същото време обаче износът в посока САЩ се понижи за пръв път от 17 месеца насам, намалявайки с 0,9% на годишна база до 1,291 трлн. йени. Основна причина за влошаване на износа за САЩ са намалелите доставки на автомобили и на оборудване за производство на полупроводници - две от важните пера на японския експорт.

Трябва да се има предвид, че Япония е сред важните търговски партньори на САЩ, които се намират под натиск да намалят търговски си излишък посредством провежданата от администрацията на Доналд Тръмп политика на увеличаване на вносните мита.

Въпреки намаляването на износа за САЩ обаче, търговският излишък на Япония с водещата световна икономика се разшири през юни с 0,5% на годишна база до 590,3 млрд. йени, тъй като в същото време американският внос в страната на Изгряващото слънце се сви с 2,1% до 701,676 млрд. йени. Това предполага, че Япония ще остане на прицел за провежданата от Тръмп протекционистка политика.

Японският внос от Азия пък се увеличи през юни с 1,6% до 3,065 трлн. йени, докато вносът само от Китай се понижи с 0,6% спрямо годината по-рано, достигайки 1,453 трлн. йени.

Вносът на Япония от ЕС нарасна с 5,2% до 764,577 млрд. йени, докато износът за Европейския съюз скочи с 9,3% до 793,684 млрд. йени. Това подобряване на търговския стокообмен е факт още преди сключеното по-рано тази седмица значимо споразумение за свободна търговия между Япония и Европейския съюз.

Днешните данни като цяло показват, че ескалиращото търговско напрежение в световен план все още не се отразява негативно на японската международна търговия. Но първото от 17 месеца насам намаляване на износа в посока САЩ предполага, че провежданата от Доналд Тръмп политика на високи мита и последвалите я контрамерки от останалия свят започва да се отразява върху търговския стокообмен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна