Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сенатската финансова комисия заплаши да обуздае търговските правомощия на Тръмп

сенатор Орин Хач
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенаторът седми мандат от Юта - републиканецът Орин Хач, който оглавява и Сенатската финансова комисия, е изпратил тази седмица писмо до Белия дом, в което е предупредил президента Доналд Тръмп относно продължаване на политиката на вносни мита, която мнозина наблюдатели определят като етап от една мащабна търговска война.

Според информация на "Уолстрийт джърнъл", в писмото на един от важните досегашни надеждни съюзници на Тръмп се посочва, че ако не бъде променен настоящия курс, 84-годишният Орин Хач ще положи всички усилия, за да бъде одобрено законодателство, което да ограничава правомощията на президента по отношение на търговката политика на САЩ.

"Като сте наясно, членовете на Сената все повече и повече обмислят законодателство, което да ограничи търговските правомощия, делегирани от Конгресът на американския президент", се казва в писмото на Орин Хач до Доналд Тръмп, цитирано от "Уолстрийт джърнъл". "Аз съм съпричастен с тези усилия. Ако администрацията на Белия дом продължава да се уповава прекомерно на митническите тарифи, аз ще работя за усъвършенстване на законите за ограничаване на президентските правомощия по отношение на търговията", посочи видният републикански сенатор.

Писмото е значимо най-вече с това, че Орин Хач е един от най-твърдите съюзници на Доналд Тръмп. Именно той успя да осигури най-значимото законодателно постижение на настоящата американска администрация, а именно мащабната данъчна реформа, включваща съкращаване на данъците за 1,5 тлрн. долара.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна