Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиазъм на европейските борси след временното отслабване на търговското напрежение между САЩ и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските акции отчита солиден растеж по време на търговията в четвъртък, следвайки изненадващия за мнозина анализатори постигнат вчера напредък в търговските разговори между САЩ и ЕС. Основен двигател за днешното силно представяне на борсите на стария континент е растежът на германския индекс DAX към 6-седмични върхове, както и на акциите на европейските автомобилни компании, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща пред президента на ЕК Жан-Клод Юнкер да не налага мита върху вноса на европейски автомобили докато вървят търговските преговори между двете водещи икономики.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,64%, докато основният индекс на борсата във Франкфурт - DAX 30 нараства с цели 1,5% към най-високи нива от 14-ти юни насам с оглед на факта, че експортно-ориентираните германски компании се намираха под най-силен натиск по време на растящото търговско напрежение между САЩ и ЕС през последните седмици. Подкрепа за днешния риск-апетит на европейските борси оказва споразумението между Тръмп и Юнкер да бъдат стартирани преговори за намаляване търговските мита и бариери от двете страни на Океана към нулеви нива, както и за нулеви субсидии за стоките, извън автомобилната индустрия.

Отслабването на страховете, че Доналд Тръмп може в скоро време да въведе високи мита за вноса на европейски автомобили, се отразява позитивно на целия автомобилен сектор на стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts нараства с 1,91%. Акциите на Volkswagen поскъпват с 3,1%, а на BMW - с 2,91%. Акциите на Daimler пък се повишават с 1,81%, въпреки че немският автомобилен гигант отчете не много добри финансови резултати за второто тримесечие на годината.

Солиден ръст с над 4% регистрират акциите на Fiat Chrysler Automobiles, парирайки част от вчерашния драматичен спад с близо 12%, който беше в резултат на разочароващи данни за печалбите на италиано-американския консорциум през последното тримесечие.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,74%, испанският Ibex-35 - с 0,87% и италианският MIB - с 0,83%.

Ръст с близо 5% бележат акциите на Aiburs, след като европейският самолетостроителен гигант обяви, че неговата печалба през второто тримесечие е нараснала почти двойно до 1,2 млрд. евро.

След първоначалния ентусиазъм обаче, вниманието на инвеститорите постепенно се насочва към днешното редовно заседание на Европейската централна банка, въпреки че не се очаква ЕЦБ да направи каквито и да било промени в паричната си и лихвена политика (резултати от 14:45ч. наше време). На предходното заседание през юни ЕЦБ обяви, че може да преустанови програмата за покупки на еврооблигации до края на тази година и предположи, че ще остави лихвите непроменени поне до "през лятото на 2019-а година". Не е изключено шефът на банката Марио Драги да бъде попитан на днешната пресконференция (от 15:30ч. наше време) дали ЕЦБ се ангажира да не пипа рекордно ниските лихви до началото, или до края на следващото лято, тъй като юнската формулировка на централната банка изглеждаше доста неясна. Той вероятно ще бъде питан и за постигнатото вчера временно търговско примирие между ЕС и САЩ, както и за продължаващото относително слабо представяне на икономиката на еврозоната през настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени