Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на долара и колебливо начало на търговията на Уолстрийт въпреки силния БВП на САЩ

Щатският долар парира сутрешните си печалби спрямо останалите основни валути, докато пазарът на акции на Уолстрийт стартира предпазливо петъчната търговия, въпреки че БВП на САЩ нарасна през второто тримесечие с най-силно темпо от близо четири години насам, тъй като инвеститорите продължават да се опасяват, че икономическият растеж може да се забави в бъдеще с оглед на "войната с митата", провеждана от Белия дом.

Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути се понижава с 0,12% към 94,67 пункта, след като по-рано през деня нарасна към едноседмичен връх от 94,91 пункта. Щатската валута се понижава към 110,91 японски йени, като в същото време еврото се търгува около часови връх за деня от 1,1659 долара, отскачайки от сутрешно 7-дневно дъно около 1,1621 нивото. Трябва да се има предвид, че европейската валута се оказа под натиск от продажби след вчерашното заседание на ЕЦБ, на което централните банкери потвърдиха, че ще приключват с програмата за покупки на еврооблигации до края на 2018-а година, но в същото време се ангажираха отново да запазят лихвите на настоящите рекордно ниски нива поне до летните месеци на 2019-а година. Британската лира също бележи слаб отскок след данните за БВП на САЩ, които оправдаха осредните прогнози, нараствайки обратно над 1,3100 долара.

Понижаването на доходността на американските държавни допринася за отслабването на щатския долар. Доходността на 10-годишните книжа се понижава към 2,958%, а на 2-годишните книжа - към 2,677%, тъй като днешните макар и силни данни за БВП не дават основание за по-агресивна политика на Фед на увеличаване на основните лихвени ставки.

Инвеститорите на фондовите борси на Уолстрийт също реагират със смесени чувства на силните данни за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие, тъй като голяма част от тяхното внимание продължава да бъде насочено към корпоративните финансови отчети. Индексът DJIA се повишава с едва 0,1%, широкият индекс S&P500 се понижава с 0,07%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,25%.

Добро повишение бележат акциите на Amazon.com, след като световният гигант за онлайн продажби на дребно представи по-силни от прогнозите финансови резултати и печалба, която надвиши за пръв път в историята психологическото ниво от 2 млрд. долара, достигайки 2,5 млрд. долара. В самото начало на петъчната търговия те поскъпнаха за кратко с цели 4% към нов рекорден връх от 1880 долара, преди обаче да парират част от това силно възходящо рали, нараствайки с по-умерените 2% около 1844 нивото.

На другия полюс са акциите на Exxon Mobil Corp., понижавайки се с 3,45%, тъй като енергийният гигант отчете по-слаби от очакваното данни както за печалбите, така и за продажбите през второто тримесечие.

Срив с близо 19% има при акциите на Twitter, тъй като голямата социална интернет медия обяви намаляване с един милион на нейни клиенти с акаунти през последното тримесечие - аналогично на отчета, представен само преди ден от друга водеща социална мрежа като Facebook.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна