Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлската инфлацията в Германия остават за трети пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави слабо през юли, но въпреки това се задържа за трети пореден месец над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто благодарение на продължаващо солидно повишение на енергийните цени, показват предварителни данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,3% на месечна база след растеж с 0,1% през юни. На годишна база потребителската инфлация се забави до 2,0% от 2,1% през юни и 2,2% през май (най-висока инфлация от февруари 2017 година насам) при очаквания за растеж с 2,1%, но въпреки това остава за трети пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2% в рамките на цялата еврозона.

Това изглежда в подкрепа на потвърденото през миналата седмица решение на ЕЦБ да приключи своята многогодишна програма за покупки на еврооблигации до края на 2018 година.

Основна причина за запазване на високата инфлация през юли е продължаващото силно нарастване на енергийните цени с 6,6% спрямо година по-рано, след като през юни те се увеличиха с 6,4 на сто. Цените на хранителни стоки нараснаха с 2,6%, но след повишение с 3,4% месец по-рано, докато растежът на цените на услугите се ускори слабо до 1,6% от 1,5% през юни.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) през юли също нарасна с 0,4% на месечна база (след повишение с 0,1% през юни), като и нейният растеж на годишна база остана за втори пореден месец на ниво от 2,1 на сто.

Предварителните данни на Евростат за потребителската инфлация през юли в цялата еврозоната ще бъдат оповестени във вторник (31-ви юли), като очакванията са индексът на потребителските цени (CPI) да нарасне за втори пореден месец с 2,0 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна