Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компаниите в САЩ разкриха през юли 219 хиляди нови работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете нарастване с 219 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през седмия месец на годината при осреднена прогноза на финансовите пазари за растеж с около 185 000. В същото време беше оповестена и слаба възходяща ревизия на данните за юни, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 181 000 работни места при предишна оценка за 177 000.

Днешните силни данни показват, че американските компании все още успяват да запълнят рекорден брой от разкриваните от тях нови работни места въпреки нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка.

В основата на по-доброто от очакваното проучване на ADP стои солидното нарастване на заетостта в средните по размер компании и в сферата на услугите.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през юли 52 нови работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец цели 119 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 48 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през седмия месец на 2018-а година "177 000 работни места, докато в производствения сектор те са нараснали с 42 000, от които 23 000 в промишлените предприятия, а в строителството са били разкрити 17 000 работни места, показва последното проучване на ADP.

"Пазарът на труда е в разцвет без каквито и да са ясни признаци за забавяне",  посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Почти всеки отрасъл отчита силен ръст на заетостта, като има подем и при малкия бизнес", допълни той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Пазарът на труда процъфтява, повлиян от намаляването на данъците и от увеличаването на държавните разходи за сметка на увеличаване на дефицита. Митническите тарифи все още не оказват съществено влияние върху работните места, но мултинационалните компании през миналия месец съкратиха работни места, сигнализирайки за възможна заплаха от тази политика".

Силните данни на компанията ADP са факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през юли, като средните прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 190 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места и понижаване на нивото на безработица до 3,9% от 4,0% през предходния месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна