Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уорън Бъфет вероятно си докара над 2,6 млрд. долара благодарение на силното поскъпване на Apple

Уорън Бъфет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният милиардер Уорън Бъфет, който е един от големите инвеститори в Apple inc., вероятно ликува в сряда, след като акциите на технологичния гигант поскъпнаха с почти 6% само в рамките на една сесия на търговия в резултат на публикувания доста силен финансов отчет на компанията за последното тримесечие.

Председателят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Inc. вероятно спечели повече от 2,6 млрд. долара само в рамките на един ден благодарение на рязкото поскъпване на акциите на Apple.

Според данни на компанията FactSet, към края на месец март Berkshire Hathaway притежаваше 239,6 милиона акции на Apple Inc., като само в рамките на първото тримесечие фондът закупи 75 милиона акции на технологичния гигант. Ако се предположи, че от края на март насам инвестиционният фонд не е продавал акции на Apple, в рамките на последните четири месеца той е успял да реализира печалба от тези свои активи за около 8 млрд. долара и вече притежава дял във водещата технологична компания за 48 млрд. долара.

                                                                                                Графика на акциите на Apple в долари

Снимка

Трябва да се има предвид, че през месец май Уорън Бъфет, чието богатство се оценява на около 84 млрд. долара, заяви пред телевизия CNBC, че е голям фен на базирания в Купертино, Калифорния технологичен гигант. "Това е невероятно дружество. Много харесваме икономиката на тяхната дейност. Много харесваме управлението и начина, по който мислят в компанията", посочи тогава Бъфет.

От началото на годината досега акциите на Apple Inc. поскъпнаха с 19% и с цели 34% спрямо същия период на миналата година в сравнение с индекса DJIA, в който Apple е важна компонента, който нарасна за същите периоди съответно с 2,5% и с 15 на сто.

Само в рамките на търговията в сряда акциите на Apple нараснаха с 5,89% до нов рекорден връх на затваряне от 201,50$ за акция, като пазарната капитализация на технологичния гигант достигна 973,2 млрд. долара, доближавайки важната психологическа бариера от 1 трлн. долара. За да бъде преодоляна тази бариера от 1 трлн. долара, акциите на Apple трябва да поскъпнат над 207$.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна