Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстичен спад на германските промишлени поръчки през юни в резултат на търговското напрежение между ЕС и САЩ

През юни индустриалните и промишлените поръчки в Германия отбелязаха най-драстичен спад от година и половина насам в резултат на рязко свиване на поръчките, идващи от чужбина, показват данни на германската официална статистика Destatis. Това сякаш е знак, че промишленият сектор на водещата европейска икономика може да премине отново на по-ниска предавка през следващите месеци, тъй като търговското напрежение между САЩ и ЕС започва да вреди на корпоративните инвестиции.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през юни с цели 4,0% на месечна база след техен отскок през май с 2,6% (първо повишение от началото на годината) и прогноза на финансовите пазари за доста по-скромно понижение с 0,4 на сто. Спадът на индустриалните поръчки в Германия през юни е най-солидният от януари 2017-а година насам.

Вътрешните поръчките в рамките на Германия се понижиха с 2,8% спрямо месец по-рано, докато общите външни (чуждестранни) поръчки се свиха с 4,7 на сто. Постъпилите от останалата част на еврозоната поръчки за промишлено произведените стоки в Германия се понижиха с 2,7%, докато индустриалните поръчки извън единния валутен блок отбелязаха още по-солиден спад от 5,7%, което е доказателство за негативното отражение на търговското напрежение между САЩ и ЕС.

Спрямо юни 2017-а година промишлените поръчки в Германия се свиха изненадващо с 0,8% след ръст с 4,7% през май (възходяща ревизия от предишна оценка за на Destatis за повишение с 4,4%) и очаквания за повишение с 3,4 на сто.

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се понижи през юни с 1,0% спрямо май, когато нарасна с 0,9 на сто.

Трябва да се има предвид, че индикаторът на промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна