Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски официоз определи като "самозалъгване" твърденията на Тръмп, че печели търговската война

Във вторник китайски официоз описа като "самозалъгване" мнението на американския президент Доналд Тръмп, че спада на акциите на китайските борси е знак за победата му в търговската война и е пример за неговата "способност да еластицира истината".

Коментарът в официалния държавен вестник China Daily, който е контролирана от властите в Пекин, представлява възприемане на все по-агресивна позиция спрямо Тръмп - съществена промяна от предишния подход, при който се ограничаваше всяка една пряка критика по отношение на американската политика.

В края на миналата седмица Китай предложи ответни мита за вноса на над 5 хиляди вида американски стоки на стойност 60 млрд. долара, вариращи от втечнен природен газ (LNG) до някои въздухоплавателни средства, като отговор на намерението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за по-високи митнически тарифи от 5 до 25% за китайски внос на стойност 200 млрд. долара.

В днешната статия на China Daily се коментира съботен туит на Доналд Тръмп, в който той заяви, че "Тарифите работят далеч по-добре, отколкото очакваше някой, като китайският фондов пазар е спаднал с 27% през последните четири месеца".

Държавното издание отбелязва, че китайският фондов пазар се представяше слабо още преди "войната с митата" на администрацията на Белия дом и дължеше отчасти на опитите на Пекин да намали корпоративния дълг.

China Daily също така цитира данните на САЩ от петък за увеличаване на търговския дефицит през юни с 3 млрд. долара до 46,3 млрд. долара. Това представляваше първо разширяване на дефицита от четири месеца насам и според китайският официоз данните подкопават твърдението на Тръмп, че "митата работят много добре".

Опитвайки се да опровергае твърдението на Тръмп, че в резултат на политиката на високи мита китайският фондов пазар е претъпял солидни загуби, по време на днешната търговия основният индекс Shanghai Composite нарасна с цели 2,74%, парирайки част от спада в началото на седмицата към нови многогодишни дъна. По-малкият китайски фондов индекс Shenzhen Composite пък скочи с 2,75%, а хонконгският индекс Hang Seng - с 1,44%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна