Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Иран: Съединените щати няма да могат да спрат износа на ирански петрол

Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският план за намаляване на износа на ирански петрол до нула няма да бъде успешен, заяви в сряда външният министър на Ислямската република – Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ирански вестник, съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че през последните седмици властите в САЩ обявиха многократно, че ще се стремят да окажат натиск върху останалите държави да спрат да купуват петрол от Иран в опит да принудят Техеран да преустанови своите ядрени и ракетни програми, както и участието си в регионалните конфликти в Сирия и в Ирак.

"Ако американците искат да запазят в съзнанието си тази прекалено опростена и невъзможна идея, те също така трябва да осъзнаят последиците от нея", посочи Зариф пред иранския вестник.

През миналия месец президентът на Ислямската република Хасан Рохани намекна, че Иран може да блокира пролива Хормуз – голям петролен корабоплавателен маршрут, през който преминава около една пета от световния превоз на петрол, ако САЩ се опитат да спрат износа на ирански петрол.

Американският президент Доналд Тръмп отговори, като отбеляза, че Иран може да се изправи пред сериозни последици, ако заплашва Съединените щати. През юли Тръмп обаче предложи да се срещне с иранските лидери.

В тази връзка външният министър Мохамад Джавад Зариф отбеляза, че в миналото Оман и Швейцария са действали като посредници в преговорите със САЩ, но към настоящия момент няма преки или индиректни разговори, които да се водят със Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна