Въвеждането на категория за популярни филми на "Оскар"-ите предизвика враждебна реакция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Церемонията за наградите "Оскар" въвежда нова категория за популярни филми и ще бъде ограничена до три часа, оповестиха организаторите, цитирани от световните информационни агенции.
Решението да бъде създадена подобна категория предизвика враждебни реакции, като кинокритик заяви, че това е знак за отчаяние, съобщава БТА.
В Туитър решението бе посрещнато враждебно, поставяйки на разглеждане въпроса какво би означавала новата категория за продукции като блокбастъра "Черната пантера", считан за фаворит за спечелване на "Оскар" за най-добър филм на следващата церемония.
Журналистът и писател Марк Харис заяви в Туитър, че категорията за популярни филми е гето и че на нея ще се гледа именно по този начин. Актьорът Роб Лоу на свой ред поясни, че с това решение филмовият бизнес се погребва, след като години наред е бил в лошо здравословно състояние.
Добавянето на категория за популярни филми накара редица експерти да се питат дали продукции като "Черната пантера" ще могат да се конкурират за водещата награда "Оскар" за най-добър филм или единствено за отличието за популярен филм.

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, който наскоро бе преизбран, и изпълнителният директор на киноакадемията Доун Хъдсън оповестиха, че предстои да бъдат одобрени промените, които включват също изтеглянето на церемонията за "Оскар"-ите през 2020 г. на по-ранна дата - 9 февруари. Датата за церемонията през 2019 г. остава непроменена - 24 февруари. "Чухме от много от вас, че са нужни подобрения, за да може церемонията да съответства на променящия се свят", отбелязаха Бейли и Хъдсън.

Още от категорията
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27