Eмисия новини
от 05.00 часа

Въвеждането на категория за популярни филми на "Оскар"-ите предизвика враждебна реакция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Церемонията за наградите "Оскар" въвежда нова категория за популярни филми и ще бъде ограничена до три часа, оповестиха организаторите, цитирани от световните информационни агенции.
Решението да бъде създадена подобна категория предизвика враждебни реакции, като кинокритик заяви, че това е знак за отчаяние, съобщава БТА.
В Туитър решението бе посрещнато враждебно, поставяйки на разглеждане въпроса какво би означавала новата категория за продукции като блокбастъра "Черната пантера", считан за фаворит за спечелване на "Оскар" за най-добър филм на следващата церемония.
Журналистът и писател Марк Харис заяви в Туитър, че категорията за популярни филми е гето и че на нея ще се гледа именно по този начин. Актьорът Роб Лоу на свой ред поясни, че с това решение филмовият бизнес се погребва, след като години наред е бил в лошо здравословно състояние.
Добавянето на категория за популярни филми накара редица експерти да се питат дали продукции като "Черната пантера" ще могат да се конкурират за водещата награда "Оскар" за най-добър филм или единствено за отличието за популярен филм.

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, който наскоро бе преизбран, и изпълнителният директор на киноакадемията Доун Хъдсън оповестиха, че предстои да бъдат одобрени промените, които включват също изтеглянето на церемонията за "Оскар"-ите през 2020 г. на по-ранна дата - 9 февруари. Датата за церемонията през 2019 г. остава непроменена - 24 февруари. "Чухме от много от вас, че са нужни подобрения, за да може церемонията да съответства на променящия се свят", отбелязаха Бейли и Хъдсън.

Още от