Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на производствената инфлация в САЩ през юли

Производствените цени в САЩ останаха през юли на нивото от предходния месец, но растежът им на годишна база остана близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, стабилизира на нивото от юни, когато нарасна с 0,3%, докато финансовите пазари очакваха негово повишение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се забави слабо до 3,3%, докато осредните прогнози бяха за негово повишение за втори пореден месец с 3,4% (най-солидно нарастване на производствените цени от ноември 2011-а година насам).

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишиха на месечна база с 0,1% след растеж с 0,3% през юни и се увеличиха с 2,7% спрямо година по-рано след повишение с 2,8% месец по-рано.

Днешните по-ниски от очакваното PPI данни не са предпоставка за по-нататъшно засилване на потребителската инфлация в САЩ, като официалните данни на Департамента по труда за индекса на потребителски цени (CPI) през юли ще бъдат обявени в петък. През юни потребителската инфлация достигна 6-годишен връх, нараствайки с 2,9% спрямо година по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна