Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на британската инфлация през юли

Потребителската инфлация във Великобритания се ускори през юли за пръв път от началото на годината, показват данни на официалната британска статистика ONS, които предполагат, че британската икономика ще остане под инфлационен натиск въпреки слабия растеж на заплащането на труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) през юли остана на нивото от предходния месец, но се ускори на годишна база до 2,5% от от 2,4% през юни. Това представлява първо ускоряване на потребителската инфлация на Острова от началото на годината и след като през предходните три месеца тя стабилизира в най-ниско ниво от март 2017 година насам, нараствайки с едва 2,4 на сто.

Повишаването на инфлацията през юли се дължеше на по-високи цени на бензина, хранителните стоки и видеоигрите, отбеляза ONS.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна за втори пореден месец с едва 1,9% спрямо година по-рано, оставайки по този начин в най-ниското ниво от март 2017-а година насам. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Британската статистика представи и смесени до по-високи от очакваното данни за производствените цени през юли.

Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повишиха с 0,5% на месечна база и нараснаха на годишна база с цели 10,9% (най-сериозно повишение от повече от година насам) след техен растеж с 10,2% през юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен растеж с 10,4 на сто. Основна причина за тяхното рязко повишение спрямо година по-рано е нарастването на петролните цени с над 50% за същия 12-месечен период.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък остана на нивото от юни при очаквания за повишение с 0,2%, като растежът на годишна база се забави до 3,1% от 3,3% през юни, но при прогноза за повишение с 3 на сто.

Днешните инфлационни данни изглеждат в подкрепа на решението на Английската централна банка от началото на август да повиши основната британска лихва с 25 базисни пункта до 0,75%.

Британската лира не реагира на данните за инфлацията и продължава да се търгува близо до 14-месеченото дъно около 1,2691 долара, достигнато по-рано днес.

Паундът остава под натиск от продажби с оглед на поскъпването на долара спрямо всички основни валути и на фона на растящите притеснения, че Великобритания може и да излезе от ЕС през март догодина, без преди това да бъде постигнато търговско споразумение.

Подобни опасения изрази в сряда и британския външен министър Джереми Хънт по време на негова визита в Рига, Латвия. Според него редица държави е необходимо да осъзнаят, че би било грешка, ако няма Брекзит сделка. "Краткосрочното пазарно влияние ще бъде съществено, ако Великобритания напусне ЕС без сделка", посочи той.

Неговият домакин - латвийският външен министър Едгар Ринкевичс, пък заяви на същата съвместна пресконференция, че сега вероятността за постигане на сделка преди 29-и март 2019-а година (официалната дата на Брекзит) е 50 на 50.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна