Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската валута се върна под психологическата бариера от 6,0 лири за долар

Подкрепа за лирата оказва поетият от Катар ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската валута поскъпва за трета поредна сесия на търговия, връщайки се под психологическата бариера от 6,0 лири за един щатски долара. Подкрепа за продължаващата и в четвъртък възходяща корекция на лирата оказа новината, че Катар е поел ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в Турция.

Късно в сряда емирът на Катар одобри пакет от икономически проекти, инвестиции и депозити на стойност 15 млрд. долара, след като преди това се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара. Новината допринесе за поскъпване на турската лира с нови над 6% в рамките на вчерашната търговия.

Възходяща корекция на лирата продължава и по време на търговията в четвъртък, въпреки че администрацията на Белия дом изключи възможността за премахване на наложените много високи мита върху вноса на стомана и на алуминий от Турция, дори ако властите в Анкара освободят арестувания американски пастор. Твърдата позиция на Вашингтон изглежда ще предостави много слаб стимул на турските власти да работят за освобождаването на Андрю Брансън – пасторът, който беше обвинен от Анкара в тероризъм и чиято съдба в момента е оставена в ръцете на турския съд.


                                        Графики долар/турска лира и евро/турска лира

Снимка

В четвъртък турската валута поскъпва с нови близо 3% към 5,8000 лири за един щатски долар, успявайки да заличи през последните дни на търговия голяма част от драматичната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица до рекордно дъно от около 7,24 лири за долар. Еврото пък се понижава с 1,5% към 6,6500 турски лири, след като в понеделник единната европейска валута също успя да поскъпне до рекорден връх над нивото от 8,0 лири за едно евро.

Подкрепа за продължаващо възстановяване на турската лира оказва и очакваната с голям интерес телеконферентна среща на финансовия министър на Турция – Берат Албайрак с близо 3000 чуждестранни инвеститори. По време на срещата, която ще стартира към 16:00 ч. наше време, зетят на президента Ердоган ще се опита да успокои външните инвеститори относно стабилността на финансовата система на страната.

Междувременно агенция "Блумбърг" съобщи, че в последните дни Турската централна банка е подкрепила лирата, чрез т.нар. "стелт тактика" за повишаване на лихвите, въпреки че самата основна лихвена ставка не беше увеличена. От началото на седмицата насам Централната банка е престанала да оферира едноседмично репо финансиране на търговските институции, принуждавайки ги да вземат краткосрочни заеми по доста по-скъпата овърнайт лихва.

Турската централна банка (ТЦБ) вероятно ще продължи да свива по този начин ликвидността, докато натискът върху лирата не отслабне значително, смята Еркин Изик, стратег в Turk Ekonomi Bankasi AS.

Според "Блумбърг" тази "стелт тактика" на ТЦБ подсказва, че централните банкери може би ще пренебрегнат „повелята“ на президента Ердоган за по-евтино кредитиране и са готови дори да повишат официалната едноседмична репо лихва, за да ограничат срива на турската лира. По-рано тази седмица ТЦБ предприе серия мерки, които също допринесоха за частичното възстановяване на местната валута, включително ограничаване на валутните суапови банкови транзакции (преминаване от една в друга валута), за да се попречи на кредиторите да осъществят краткосрочни продажби на турски лири. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна