Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на европейските борси след предпазливо завръщане на инвеститорския риск-апетит

Европейските акции опитват отскок в началото на търговията в четвъртък, след като Пекин обяви, че до края на месеца предстои подновяване на търговските преговори с Вашингтон. Това допринася за частично възстановяване на инвеститорския риск-апетит на фона на подновени надежди за избягването на мащабна търговска война между двете на големи икономики в света.

Продължаващо и днес възстановяване на турската валута и нейното връщане обратно под психологическото ниво от 6,0 лири за един щатски долар също допринася за предпазливо позитивния старт на борсите на Стария континент, след като в сряда основните европейски фондови индекси отбелязаха най-солиден дневен спад от края на месец юни насам.

Индексът Stoxx Europe 600 се повишава с 0,3%, след като само ден по-рано се срина с 1,4%, отбелязвайки спад за трета от последните четири сесии на търговия. Въпреки текущия отскок основният европейски индекс се понижава в рамките на седмицата с 1,4% и е с 2,2% под неговото ниво в началото на 2018 година.

Германският индекс DAX30 се повишава с 0,4%, парирайки слаба част от неговия спад в сряда с 1,6%, докато британският индекс FTSE100 нараства с 0,57%, след като ден по-рано загуби 1,5% от стойността си.

Опит за възходяща корекция с 0,35% има и при френския фондов индекс CAC 40, след като в сряда основният индекс на борсата в Париж се срина с 1,8%, отбелязвайки най-драматичен еднодневен спад от 2-ри март насам.

Подкрепа за днешното позитивно представяне на европейските борси оказва възстановяването на цените на суровините като реакция на новината, че в скоро време САЩ и Китай ще подновят търговските преговори. Фючърсите на петрола сорт "брент" поскъпват с 0,25%, а тези на медта – с над 2%. В резултат на това акциите на British Petroleum нарастват с 0,51%, а на миннодобивната компания  BHP Billiton Plc – с 1,5%, като целият индекс SXPP на добивните компании се повишава с около 1,2%.

Единствено борсата в Милано се оцвети в червено, като италианският фондов индекс MIB се понижава с 1,5% до най-ниско ниво от април 2017 година насам в резултат на драматичен спад с цели 25% на акциите на оператора Atlantia, отговарящ за тол таксите и за магистралите в страната.

Сривът на акциите на Atlantia е факт, след като италианското правителство съобщи, че планира да лиши основното дружество на холдинга – Autostrade per L'Italia, от концесирането на магистралите и ще настоява за налагането на тежки глоби във връзка със смъртоносното разрушаване на магистралния мост в Генуа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна