Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Cisco с над 6% след силни финансови резултати за последното тримесечие

По-добри печалби и продажби допринасят за скок и на акциите на Walmart с близо 10%

Акциите на Cisco Systems Inc. поскъпват с над 6% на извънборсовата американска търговия, след като технологичният гигант представи по-силни от очакваното финансови резултати за последното тримесечие и прогнозира още по-добро представяне през следващите три месеца.

Базираната в Силиконовата долина технологична компания за мрежово оборудване отчете увеличение на нетната печалба за последното тримесечие до 3,8 млрд. долара, или 0,81$ на акция, спрямо печалба от 2,42 млрд. долара, или 0,48$ на акция точно преди година. Изключвайки еднократни приходи и разходи, печалбата на Cisco достигна 0,70$ на акция спрямо 0,61$ година по-рано, надвишавайки осреднената прогноза за печалба от 0,69$ на акция.

В същото време приходите за последното тримесечие нараснаха до 12,84 млрд. долара от 12,13 млрд. долара преди година, докато анализаторите на Уолстрийт прогнозира приходи в малко по-скромен размер от 12,77 млрд. долара.

За новото тримесечие, което е и първото за следващата финансовата година на компанията, се прогнозира, че печалбата ще бъде в размер между 0,70$ и 0,72$ за акция – над прогнозните 0,69$, като в същото време продажбите на Cisco се очаква да нараснат с между 5 и 7 на сто, докато анализатори и инвеститорите разчитат на по-скромен растеж от 3,9%.

Водещата компания за търговия на дребно Walmart също отчете доста силни финансови резултати, които провокираха ръст на нейните акции с над 10% преди старта на реалната търговия на Уолстрийт.

Трябва да се има предвид, че и двете компании са важни компоненти от индекса на сините чипoве DJIA. Това допринася за ръст на фючърсите на DJIA на извънборсовата търговия в четвъртък с близо 190 пункта (повишение с 0,77%), заличавайки техния вчерашен спад със 137,51 пункта (понижение с 0,54%).

Фючърсите на S&P500 и на Nasdaq100 също нараства преди началото на търговията на Уолстрийт съответно с 0,46% и с 0,60%, заличавайки част от техния солиден спад в сряда съответно с 0,76% и с 1,23%.

Подкрепа за очаквания днешен позитивен старт на търговията на Уолстрийт оказва и новината за предстоящо подновяване на търговските разговори между САЩ и Китай, както и поскъпването на турската лира за трета поредна сесия на търговия, което води до отслабване на инвеститорското напрежение около турската валутна драма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна