Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу потвърди, че търговските преговори с Китай ще бъдат подновени по-късно този месец

Лари Къдлоу
Снимка: Ройтерс

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди в четвъртък, че САЩ и Китай ще възобновят търговските си преговори по-късно този месец, но предупреди, че президентът Доналд Тръмп е силно решен да се увери, че американската администрация ще постигне добра сделка.

Трябва да се има предвид, че Лари Къдлоу е директор на Националния икономически съвет и е един от най-близките съветници на Тръмп. Неговият офис вероятно ще бъде въвлечен в преговорите с китайската делегация, която се очаква да посети САЩ по-късно през август, за да поднови търговски преговори, въпреки че Къдлоу посочи в днешно интервю за CNBC, че Дейвид Малпас - заместник-секретар във финансовото министерство, отговарящ за международни дела, ще действа като основен водач на преговорния процес.

"Китайското правителство не трябва да подценява твърдостта и готовността на президента Доналд Тръмп да продължи тази битка, за да премахне митническите тарифи и нетарифните бариери и квоти, да спре кражбата на интелектуалната собственост и да сложи край на принудителния трансфер на технологии", подчерта Лари Къдлоу в предаването на CNBC "Squawk Box". "Това са въпросите, които отправяме от доста време насам", допълни той.

Изявленията му идват на фона на предпазливото подновяване на пазарния оптимизъм, че двете страни ще могат да предотвратят мащабна търговска война, което би запазило настоящия солиден възходящ икономическия импулс в САЩ.

"Да видим какво точно ще стане. Понякога разговорите могат да доведат до по-добри резултати, отколкото се очакват", сподели Лари Къдлоу.

"Ако те (Китай) отворят пазарите си, независимо дали става въпрос за индустрия, или финансови услуги, или технологии, САЩ ще преговарят за увеличаване на експортните продажби за Китай с феноменални темпове. Ние сме най-конкурентната икономика в света с оглед на неочаквания бум в резултат на нови политики", похвали се главният икономически съветник на Тръмп.

Коментирайки силният долар, който поскъпна през настоящата седмица към нов 14-месечен връх спрямо останалите основни валути, Лари Къдлоу посочи, че силата на зелените пари отразява глобалното инвеститорско доверие в икономиката на САЩ.

"Силният долар изпраща позитивен сигнал за световното доверие в САЩ. Това е всичко. Трилиони долари идват тук, защото се намираме в икономически бум, който на практика никой не смята, че е възможен", посочи той в интервюто си за CNBC.

Междувременно президентът Доналд Тръмп отправи поредното си туитър послание, в което се похвали с икономическия растеж и за изненада на мнозина сякаш също приветства силния долар.

"Нашата икономика се справя по-добре от всякога", написа Тръмп, визирайки растежа на БВП на САЩ с 4,1% през второто тримесечие, който почти дублира слабата експанзия от 2,2% през първите три месеца на годината.

"Парите се вливат в нашия високо оценяван долар, както рядко преди това, приходите на компаниите са по-високи от всякога, инфлацията е ниска и бизнес оптимизмът е по-висок, отколкото когато и да е било. За първи път от много десетилетия защитаваме нашите работници!", написа президентът на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна