Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм на Флориан Хенкел фон Донерсмарк ще представи Германия на "Оскар"-ите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поствоенната драма на режисьора Флориан Хенкел фон Донерсмарк "Never look away" ("Никога не гледай
встрани") беше избран да представи Германия за наградата "Оскар" в категорията за най-добър чуждоезичен филм, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Донерсмарк е известен на широката публика със сценария и режисурата на драмата "Животът на другите", ситуирана в условията на комунистическата Германска демократична република. "Животът на другите" спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2007 година.

В "Никога не гледай встрани" участва германският актьор Том Шилинг, който играе художник, избягал от ГДР. Героят продължава да бъде измъчван от миналото си по време на нацизма, а по-късно и при комунизма.

Кинотворбата на Донерсмарк беше предпочетена сред 11 германски ленти, тъй като "разказва вълнуваща история за творец след войната по време, когато е било много трудно да откриеш свой собствен художествен език", се казва в съобщение на журито.

Донерсмарк сподели, че е много щастлив, че кинотворбата му е била номинирана. "Филмът е една любовна история, една биография на Германия през ХХ век и едно пътуване в света на модернизма!".

Премиерата на "Никога не гледай встрани" ще се състои на кинофестивала във Венеция следващата седмица. Лентата ще се състезава в конкурсната програма на Мострата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна