Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът се придвижва насън към нова финансова криза, предупреди бившият британски премиер Гордън Браун

Гордън Браун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Гордън Браун предупреди, че светът е на ръба да се придвижи насън към нова финансова криза, тъй като правителствата не успяха да се справят с причините за последната голяма финансова катастрофа от преди едно десетилетие, съобщава Ройтерс, цитирайки негово интервю за вестник "Гардиън".

Гордън Браун, който беше начело на Великобритания при колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през есента на 2018-а година дал началото на най-тежката финансова криза след Голямата депресия, заяви, че светът няма истински лидери и сега навлиза в период на уязвимост.

"Ние сме в опасност от ходене насън към една бъдеща криза", посочи той пред в-к "Гардиън". "Би трябвало да има сериозно събуждане по отношение на ескалацията на рисковете, но ние сме в свят без лидери".

"Ние се справихме с малките неща, но не и с големите неща", отбеляза Браун, който бе британски премиер от 2007-а до 2010-а година.

Той също така каза, че действията срещу финансовите злоупотреби не са били достатъчно твърди и редица банки биха очаквали да бъдат отново спасявани в случай на бъдеща криза. "Наказанията за неправилни действия не бяха достатъчно увеличени. Няма страх, че банкерите ще бъдат задържани за лошо поведение. Няма достатъчно силно послание, че правителството няма отново да спасява институциите, които все още не са сложили в ред своите къщи", предупреди Гордън Браун.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна