Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активността в еврозоната след рязко влошаване на промишлената експанзия

Бизнес активността в еврозоната се забави леко през деветия месец на годината в резултат на рязко отслабване на експанзията в промишлеността, което е пореден сигнал, че икономическият растеж в региона вече подмина своя пик, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през септември до 54,2 пункта от 54,5 пункта през август и под осреднена прогноза за индекс на ниво от 54,4 пункта. Отслабването на общата бизнес експанзията се дължи изцяло на сериозно влошаване на икономическата активност в промишления сектор при подобрение в сферата на услугите.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се повиши до 54,7 пункта при очаквания за негова стабилизация на нивото от август от 54,4 пункта.

В същото време обаче аналогичният индекс в промишления сектор се влоши рязко през септември до двугодишно дъно от 53,3 пункта спрямо 54,6 пункта месец по-рано и прогноза за индекс на ниво от 54,4 пункта. Подиндексът, оценяващ само промишленото производство, се понижи силно до 52,8 пункта от 54,7 пункта, достигайки най-ниско ниво от май 2016-а година.

Влошаването на новите поръчки и респективно на активността в целия промишлен сектор се дължи до голям степен на негативния ефект от търговската война, която Доналд Тръмп отвори на множество фронтове и най-вече спрямо Китай, както и на несигурността около преговорния процес между ЕС и Великобритания по ключовата Брекзит сделка.

"Търговските войни, Брекзит, намаляващото търсене в световен мащаб (особено в автомобилната индустрия) и нарастващата политическа несигурност както в еврозоната, така и в други страни, стимулираха забавянето на бизнес активността", отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенция IHS Markit. "Това повдига въпросът, колко дълго може да се поддържа силен растеж в сектора на услугите без да има подем в промишлеността, особено когато толкова много компании за услуги разчитат на производителите", допълни той.

Индексът на новите промишлени поръчки също бележи рязко понижение до 25-месечно дъно от 51,4 пункта спрямо 53,0 пункта през август. "Изглежда, че експортният сектор действа като спирачка за икономическия растеж", отбеляза Уилямсън.

Въпреки това, главният икономист на IHS Markit посочи, че данните за PMI за последните три месеца предполагат, че БВП на еврозоната ще отбележи растеж от 0,5% през третото тримесечие спрямо периода април - юни, когато беше отчетена икономическа експанзия от 0,4 на сто.

Индексът на бизнес нагласите в бъдеще пък нарасна през септември до 61,9 пункта от 61,6 пункта през август (23-месечно дъно"), което е знак за известно възстановяване на бизнес оптимизма в началото на есента.

По-рано днес Markit представи противоречиви до по-слаби резултати от аналогични бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, отстъпи през септември до 55,3 пункта от 6-месечен връх през август на ниво от 55,6 пункта и при очаквания за понижение до 55,4 пункта. Данните на Markit показват ясен контраст в представянето на двете основни области на германската икономика - солидно влошаване на промишлената активност при подобряване на активността в сектора на услугите. Индексът PMI в промишлената сфера се понижи рязко до 25-месечно дъно от 53,7 пункта спрямо 54,6 пункта през август и прогноза за доста по-сдържано понижение до 54,5 пункта, докато индексът на бизнес активността в сферата на услугите се повиши през септември до 56,5 пункта при прогнози за стабилизация в нивото от август от 55,0 пункта.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за септември се влоши до 21-месечно дъно на фона на по-слаба експанзия както в промишлеността, така и в сферата на услугите. Общият PMI бизнес индекс се понижи рязко до 53,6 пункта от 54,9 пункта през август и очаквания за индекс от 54,6 пункта, достигайки по този начин най-ниско ниво от 21 месеца насам. Индексът, измерващ промишлената активност, се понижи до тримесечно дъно от 52,5 пункта спрямо 53,5 пункта месец по-рано и прогноза за индекс на ниво от 53,3 пункта, докато аналогичният PMI индекс в сферата на услугите се смъкна през септември до 4-месечно дъно от 53,6 пункта спрямо 54,6 пункта през август и очаквания за повишение до 54,9 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна