Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските управляващи дават заден по отношение на големия бюджетен дефицит

Отскок на еврото и отслабване на напреженето на италианските капиталови пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на търговията в сряда има отслабване на напрежението на италианския дългов и фондов пазар след информация, че властите в Рим ще намалят целите за бюджетния дефицит за 2020-а и 2021-а година в сравнение с 2019-а година.

Според ежедневниците Corriere della Sera и La Repubblica, италианското правителство е отстъпило от първоначалната си средносрочна бюджетна програма за дефицит в размер на 2,4% от БВП за всяка една от следващите три години. Изданията цитират източници от крайно-дясната апртия "Лига", според които правителството се е съгласило да намали бюджетния дефицит до 2,2% от БВП за 2020-а година и до 2,0% за 2021-а година. По този начин държавният дълг на Италия, който понастоящем се оценява на 131% от БВП се очаква да бъде понижен до 127% от БВП до 2021-а година.

Трябва да се има предвид, че през последните дни италианските властимащи се сблъскаха челно с европейските чиновници от Брюксел по отношение на заложените от тях бюджетни цели, предизвиквайки по този начин опасения за нова финансова и дългова криза в еврозоната. Това доведе до агресивни продажби на италиански облигации и акции, до напрежение на европейските борси като цяло и до понижение на еврото на валутния пазар.

Началото на седмицата бе белязано от вербални престрелки между европейските и италианските официални представители, като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер дори предупреди за опасност от нова дългова криза подобна на гръцката, ако Италия не отмени плановете си за висок бюджетен дефицит и големи държавни разходи.

Все още не е ясно, дали днешните информации са коректни и дали Брюксел ще одобри до средата на настоящия месец бюджетната рамка на италианското правителство, но новината за намаляване на бюджетния дефицит за 2020-а и 2021-а година доведе до позитивен старт на фондовата борса в Милано, до поскъпване на италианските облигации (намаляване на тяхната доходност) и до отскок на еврото към 1,1594 долара от неговото вчерашно 6-месечно дъно около 1,1505 нивото.

Италианският фондов индекс MIB нараства в началото на търговията в сряда с близо 1,5%, допринасяйки за повишение на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,35%. Италианският облигации също поскъпват рязко и тяхната доходност отстъпва от многогодишните върхове, достигнати във вторник. Доходността на 10-годишните дългосрочни облигации се понижава с 10 базисни пункта към 3,33% само ден, след като беше достигнат тригодишен връх от 3,46% (най-високо ниво от март 2014-а година насам).

Лихвата на двегодишните италиански краткосрочни книжа се понижава с 16 базисни пункта към 1,293%, а на 5-годишните книжа - с 14 пункта към 2,528%.

Според източник на агенция Ройтерс, италианският премиер Джузепе Конте планира да проведе от 14:00ч. наше време поредна среща с министрите, на която да бъдат обсъдени бюджетни цели за периода от 2019-а до 2021-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна