Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският частен сектор се съгласи на понижение на цените с 10% като стъпка за борба с инфлацията

Берат Албайрак - финансов министър на Турция
Снимка: Ройтерс

Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цените на своите стоки с най-малко 10%, обяви във вторник финансовият министър Берат Албайрак след неговия призив към предприятията да се присъединят към национална борба за овладяване на растящата инфлация, съобщава Ройтерс.

Берат Албайрак, който е зет на президента на Турция Реджеп Ердоган, предприе тази мярка като част от "цялостната борба" срещу инфлацията.

Неговото изявление обаче не повлия на финансовите пазари, като турската лира се търгува под известен натиск спрямо щатски долара около 6,1250 лири и поскъпва предпазливо към 7,0180 лири за едно евро на фона на общата слабост на единната европейска валута.

През настоящата година местната валута се обезцени с близо 40%, повишавайки съществено цената на всичко  - от храните до цените на горивата, както в същото време ерозира потребителското и бизнес доверие в някогашния силно представящ се развиващ се пазар. Разпродажбите на турската лира бяха провокирани до голяма степен от сериозната загриженост за влиянието на Ердоган върху паричната политика на независимата централна банка на страната.

Инвеститорите отбелязват, че за ограничаването на инфлацията са необходими по-ортодоксални политически мерки и по-голямо увеличение на лихвените ставки, които през миналия месец достигнаха най-високата си стойност за последните 15 години от близо 25%.

"Борбата за ценова стабилност и срещу инфлацията не е борба, която може да се води само от държавата и от нейните институции", посочи Берат Албайрак. Според него доброволната ценова отстъпка ще бъде отразена във всички стоки, които съставляват турската инфлационна кошница, като цените ще бъдат намалени с минимум 10% до края на годината.

Правителствената програма също така включва замразяване на енергийните цени до края на годината и ускоряване на отстъпките при ДДС.

На този етап не е ясно колко стоки в крайна сметка ще бъдат повлияни или колко компании ще вземат участие в това начинание, но Албайрак призова обществеността да подкрепи онези, които осъществят съкращения на цените.

От своя страна президентът Ердоган призова турците да съобщават за необичайни увеличения на цените в магазините, заявявайки, че е в задълженията на правителството да прави проверки в складовете на магазините, ако това е необходимо.

В понеделник пък Министерството на търговията заяви, че е поискало от повече от 100 компании да дадат обяснение на твърденията за прекомерно увеличение на цените на стоките след проведено разследване за ценообразуване, което обхвана повече от 69 000 продукта на близо 4000 компании.

С оглед на задълбочилата се през август валутната криза, правителството обяви за незаконно компаниите да увеличават самоволно цените, ако те не са засегнати от нарастване на разходите за материали или от валутния курс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна